U bent hier

Autodelen. Poperinge in de kijker

Bron: 
Autodelen.net

In deze rubriek belichten we een lokale overheid die opvalt door haar acties voor gedeelde mobiliteit. Deze keer is het de beurt aan Poperinge. De West-Vlaamse gemeente met 19.700 inwoners ziet veel potentieel in autodelen als alternatief voor de tweede wagen en maakte een duidelijke keuze voor de complementariteit van autodelen via particulieren en via een autodeelaanbieder. Lees hier meer over het pad dat de gemeente Poperinge heeft afgelegd.

Samen met het autodeelplatform voor particuliere wagens Dégage! promoot Poperinge het delen van wagens. “We maakten samen  met de lokale autodeelgroep van Dégage! een promofilmpje, we verspreiden mee de data van de infosessies en stellen bijvoorbeeld onze lokalen ter beschikking,” zegt Kenny Geuens van de dienst Mobiliteit. 

Maar de gemeente wil nog een stap verder gaan. In het najaar van 2021 komen er drie elektrische deelwagens via garagehouder Peugeot Duran bij, in 2022 nog eens twee. Het gaat om een proefproject van vijf jaar. “We zochten via een overheidsopdracht naar een lokale aanbieder die zijn aanbod aan onze context kan aanpassen en die in kan staan voor het onderhoud, pechverhelping, enz.,” aldus Kenny. De garagehouder genereert op deze manier bijkomende naamsbekendheid en maakt tegelijkertijd zijn elektrische auto’s toegankelijker. De gemeente neemt hierbij eerder een faciliterende rol op in plaats van zelf aanbod te voorzien. “We zullen de wagens ook gebruiken voor onze dienstverplaatsingen en intern promo maken bij onze medewerkers om de deelwagens te gebruiken”. Eén van de deelwagens zal ook daarom vlak naast het stadhuis een standplaats krijgen.

Tijdens infosessies voor haar inwoners zal de gemeente beide systemen, Dégage! en Duran, blijven promoten. Poperinge zet ook in op deelfietsen. Aan het station kan je Blue-bikes vinden, kinderfietsen uitlenen kan via De Fietsbieb en de gemeente onderzoekt hoe ze speciale elektrische fietsen zoals een bakfiets, tandem of e-riskja kan delen in de deelgemeenten en kan laten testen door haar inwoners. Later hier ongetwijfeld meer over!  

Actieplan gedeelde mobiliteit

Tenslotte was het actieplan gedeelde mobiliteit dat Autodelen.net samen opmaakte met de gemeente een echte hefboom voor het beleid. “Het gaf ons een volledig overzicht van het aanbod, inspireerde ons met haar goede voorbeelden uit andere gemeenten en zette gedeelde mobiliteit echt op de agenda van de gemeenteraad,” aldus mobiliteitsambtenaar Kenny Geuens.

Volg op de gemeentelijke website het laatste nieuws over deelmobiliteit in Poperinge.

 

Het actieplan gedeelde mobiliteit werd opgemaakt met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Ook werken aan gedeelde mobiliteit in jouw gemeente?

In Vlaams-Brabant kunnen gemeenten zich nog tot 30/9 kandidaat stellen voor gratis projectbegeleiding deelmobiliteit 

Ook de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt gemeenten via het omgevingscontract.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan Autodelen.net jouw gemeente helpen?