U bent hier

Velt wint Food Waste Award 2020 met 'Buurtfruit Gent'.

Bron: 
Velt
Foto Velt

Wat een geweldig nieuws: Velt wint met het initiatief ‘Buurtfruit Gent’ de Food Waste Awards 2020 in de categorie Food Waste Changemakers.

De Food Waste Awards belonen creatieve en inventieve initiatieven die voedselverspilling tegengaan. ‘De concurrentie was groot, dus we zijn ontzettend trots’, zegt Velt-medewerker Carina Govaert, die het project mee in goede banen heeft geleid. 

Buurtfruit is een project van Velt, Pluk en Stad Gent en werd gefinancierd door de voedselraad van Gent en Garde. Zij sloegen de handen in elkaar om de stadsboomgaarden en plukplekken in Gent in kaart te brengen. Zo kunnen burgers zelf fruit plukken of deelnemen aan plukacties op maar liefst 33 verschillende plukplekken in Gent. Dat betekent dat het vele fruit dat in Gent groeit niet verloren gaat. De plukplekken kun je ontdekken op deze kaart. 

Tegen voedselverspilling 

De Food Waste Awards, een initiatief van FoodWIN, zet jaarlijks enkele organisaties in de kijker die zich inzetten tegen voedselverspilling. Buurtfruit wint deze editie in de categorie Food Waste Changemakers. Dat zijn projecten waarbij vermindering van voedselverspilling de centrale missie is. Een jury selecteerde Buurtfruit als een van de genomineerden. Daarna beslisten publieksstemmen over de drie winnaars. Buurtfruit kwam daarbij als nummer 1 uit de bus. 

“Velt en de enthousiaste vrijwilligers van Pluk zijn ontzettend blij met de award”, zegt Carina nog. “Het is het resultaat van gedreven teamwerk tussen onze hele ploeg en de stadsdiensten. Met het project redden we niet alleen tonnen Gents fruit, maar wijzen we ook elke Gentenaar de weg naar openbaar fruit in zijn buurt dat gratis beschikbaar is voor iedereen! We hopen er veel andere steden en gemeenten mee te inspireren.” 

Meer info over Buurtfruit: 

In jouw gemeente starten met een buurtboomgaard? Hier vind je hoe het kan.

Het project ‘Buurtfruit in Gent’ werd mogelijk gemaakt dankzij een projectsubsidie van de stad Gent, in het kader van Gent en Garde.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan Velt jouw gemeente helpen?