U bent hier

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten

Eenentwintig jaar geleden organiseerden ruim veertig milieu-, socio-culturele en Noord-Zuid organisaties samen de Dag van de Bewuste Consument. Daarmee gaven ze ook het startschot voor Netwerk Bewust Verbruiken vzw, een netwerkorganisatie die consumenten inspireerde en informeerde over blije bloemen, eerlijke mode, korte keten en lokale voedselsystemen, duurzame geboortelijsten, eenvoudig reizen ... Gaandeweg ontwikkelde Netwerk Bewust Verbruiken ook projecten die prikkelen om meer te herstellen, te hergebruiken en te delen. Denk maar aan de Repair Cafés, kinderfietsdeelsysteem Op wielekes of de Babytheken voor babyspullen. 
 
Op 15 maart 2021, exact eenentwintig jaar na de start, transformeert Netwerk Bewust Verbruiken tot ‘De Transformisten’. Barbara Janssens, coördinator van De Transformisten, legt uit waarom: 
 
“De Transformisten zal blijven inzetten op bewuster en minder consumeren met aanstekelijke tips en vernieuwende praktische oplossingen voor het delen, hergebruiken en repareren van spullen. Maar als ‘Transformisten’ willen we nadrukkelijker aansturen op een systeemverandering rond consumeren. Ons richtsnoer is: een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet.” 
 
Hoeveel is genoeg? 
 
De Transformisten wil het gesprek aangaan over een economie die welzijn voor elkeen centraal zet in plaats van groei. Het alternatief dat de organisatie naar voren schuift is sufficiëntie: een economie van genoeg. 
 
Er bestaan al heel wat concrete initiatieven die de weg tonen naar sufficiëntie: autodeelplatforms, gereedschapsbibliotheken, ruilinitiatieven voor kleding, betaalbaar coöperatief wonen, geboortelijsten met “pre-loved” spullen, complementaire munten … De komende jaren zet De Transformisten zich in om die pioniers, duurzame projecten en burgerinitiatieven te verbinden in een open community van veranderaars en mogelijkmakers of: ‘Transformisten’. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar sociale inclusie, maatschappelijke verandering die iedereen ten goede komt. Samen met de community wil De Transformisten zo een noodzakelijk en wervend toekomstverhaal schrijven. 
 
Allemaal Transformist  
 
Inspireren, uitdagen, leren, pionieren: De Transformisten doet dat het liefst in samenwerking met jou. Zoek meer informatie op www.detransformisten.be, laat je horen via info@detransformisten.be of reageer op De Transformisten via Facebook, Twitter of Instagram.
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan de Transformisten jouw gemeente helpen?