U bent hier

Start to Repair&Share: lanceer deel- en repareerinitiatieven

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Circulaire economie
Het delen en repareren van producten is een efficiënte manier om grondstoffen te besparen, de CO2 uitstoot te verminderen én geld te sparen. Door in te zetten op gedeeld gebruik moeten er minder spullen worden aangekocht. Door deze producten zo lang mogelijk te gebruiken, via hergebruik en reparatie, verminderen we de afvalberg. Inzetten op delen en repareren is dus een logische keuze voor een gemeente die haar doelstellingen op vlak van klimaat, sociale inclusie en circulair materialenbeheer wil halen. 
 
Hoe pak je dit concreet aan?  
De Transformisten deelt haar expertise in het ontwikkelen van deel- en repareerinitiatieven via het pakket "Start to Repair&Share" met twee modules om uit te kiezen:
  • Module 1: Beleidsondersteuning en advies 
  • Module 2: Projectbegeleiding 
 
Start to Repair&Share - Module 1: Beleidsondersteuning en advies 
Bij het uitwerken van een beleid rond delen en repareren komen heel wat vragen bovendrijven; Wil je werken met de professionele sector, burgerinitiatieven stimuleren en ondersteunen, of zelf als gemeente initiatieven ontwikkelen? Welke spelers kan je betrekken en hoe krijg je hen aan boord? Hoe ontdek je wat er al leeft onder de bewoners? Hoe ga je communiceren over je plannen, en hoe ga je je burgers blijvend betrekken?
 
In module 1 maken we een 360 graden analyse van de situatie in uw stad of gemeente en brengen de opportuniteiten rond repareren en delen in kaart. We lichten verschillende mogelijke pistes toe en verdiepen degene die je kiest. We schrijven een realistisch stappenplan, met meetbare doelstellingen. 
 
Na deze opstartfase kan je indien gewenst kiezen voor een Repair&Share projectbegeleiding, om specifieke initiatieven concreet te gaan opstarten.
 
Start to Repair&Share - Module 2: Projectbegeleiding
Een succesvol deel- of repareer initiatief begint bij een gemotiveerde groep mensen die hier hun schouders willen onder zetten. Maar er komen ook heel wat organisatorische, praktische en administratieve uitdagingen bij kijken. Een Repair&Share projectbegeleiding kan hierbij het verschil maken. Op basis van jarenlange ervaring in het opzetten van projecten, staan we je bij met raad en daad, op maat van uw behoeften en vragen. Via onze lerende netwerken kom je in contact met andere initiatiefnemers waar je extra inspiratie en energie kunt vinden.
 
De concrete projectbegeleidingen kunnen gericht zijn op het oprichten van onder meer:
  • Een uitleendienst voor babyspullen, Babytheek 
  • Een deelsysteem voor (kinder)fietsen, Op Wielekes
  • Een uitleendienst voor gereedschap
  • Een digitaal deelplatform implementeren, vb. Peerby
  • Een lokaal Repair Cafe opstarten 
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
De gemeente neemt deel aan het intakegesprek waarin de aanpak van het traject wordt afgesproken
De gemeente is aanspreekbaar voor vragen die opduiken tijdens het vooronderzoek 
De gemeente werkt, na een eerste rapportering rond dit vooronderzoek, mee aan het opstellen van het Repair&Share plan; ze bepaalt mee de ambities, maakt keuzes en doet eindredactie 
De gemeente zorgt voor het nodige draagvlak bij de relevante diensten
De gemeente staat in voor de uitvoering van het plan, eventueel met begeleiding door de Transformisten (Start to Repair&Share - module 2)
 
Prijs 
Intakegesprek: gratis
Richtprijs Start to Repair&Share - module 1: 1.500 euro 
Richtprijs Start to Repair&Share - module 2: 4.000 euro
De prijzen zijn inclusief BTW en afhankelijk van de uitkomst van het intakegesprek. Hier zal immers een inschatting kunnen worden gemaakt van het werkvolume.
 
Contactpersoon en gegevens