Gemeentelijk wagenpark delen met inwoners

Mobiliteit
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

DELEN VAN DE GEMEENTELIJKE VLOOT

In Vlaanderen zijn er heel wat lokale overheden die een eigen wagenpark beheren. Vaak worden deze wagens enkel tijdens de kantooruren gebruikt. Eigen gemeentelijke wagens zijn relatief duur gezien ze gemiddeld minder gebruikt worden dan een doorsneewagen in Vlaanderen. Het delen van deze wagens met de inwoners is dé oplossing om kostenbesparend te werken en om duurzame mobiliteit in de gemeente te bevorderen.

MOGELIJKHEDEN

Er zijn verschillende mogelijkheden om autodelen te integreren binnen de gemeentelijke vloot:

• Deel één of meerdere gemeentelijke wagens met de bevolking (buiten de kantooruren)
  • Vervang eigen wagens door deelwagens van autodeelaanbieders en gebruik ze zowel intern als met de bevolking

BEGELEIDING

Autodelen.net maakt in overleg met de gemeente een plan op maat en geeft de gemeente een overzicht van de verschillende autodeelorganisaties waarmee ze kan samenwerken voor de praktische organisatie van een gemeentelijk autodeelsysteem. Bovendien biedt ze inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van communicatie- en promotiecampagnes.

Om een eigen wagen te delen met de bevolking is het belangrijk dat alle gemeentelijke diensten op de hoogte zijn van het initiatief. Er wordt echter best één gemeentelijke dienst aangesteld die een coördinerende rol op zich neemt. Vooral bij de promotiefase kunnen verschillende andere diensten hun medewerking verlenen. In samenwerking met de gemeente zorgt Autodelen.net voor een contract en reglement op maat van de gemeente. Autodelen.net zorgt verder voor de nodige ondersteuningstoolszoals een online reservatiesysteem, afrekeningstabellen, autodeelpolis, enz. Op vraag van de gemeente kan onderzocht worden of de afrekening via Autodelen.net kan gebeuren.

Éénmaal de contracten en reglementen op punt staan zal de gemeente haar initiatief moeten promoten via zo veel mogelijk kanalen. Geïnteresseerde bewoners kunnen zich via het gemeentelijke loket (of een andere dienst van de gemeente) inschrijven. Ze betalen een borg, vullen een inschrijvingsformulier in en bezorgen een kopie van hun rijbewijs.

Benieuwd hoe we te werk gaan? Bekijk hier het stappenplan en de handleiding. De bewoners kunnen ook een petitie ondertekenen.

Hoe ga je aan de slag?

Staat het gemeentelijk wagenpark bij u ook regelmatig werkloos te wezen? Contacteer jeffrey@autodelen.net voor meer informatie over dit innovatieve duurzame mobiliteitsproject.

Dit project kadert in een driejarig actieprogramma dat ondersteund wordt door de Vlaamse Overheid en is gratis voor de deelnemende gemeenten en steden.