Gemeentelijk wagenpark delen met inwoners

Mobiliteit

SITUERING

Heel wat steden en gemeenten beschikken over een eigen wagenpark dat enkel tijdens de kantooruren wordt gebruikt. Het delen van deze wagens met de inwoners is een inventieve oplossing om kosten te sparen en om duurzame mobiliteit in de gemeente te stimuleren. Het is bovendien een laagdrempelige eerste kennismaking met autodelen voor inwoners van niet-verstedelijkte gebieden.

Er zijn twee mogelijkheden om autodelen te integreren binnen de gemeentelijke vloot. Ofwel deelt de gemeente één of meer gemeentelijke wagens met de bevolking (al dan niet buiten de kantooruren), ofwel vervangt de gemeente haar eigen auto’s door deelwagens van autodeelaanbieders.

PROJECTINHOUD EN -VERLOOP

Autodelen.net maakt in overleg met de gemeente een plan op maat en geeft de gemeente een overzicht van de verschillende autodeelorganisaties waarmee ze kan samenwerken voor de praktische organisatie van een gemeentelijk autodeelsysteem. Bovendien biedt ze inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van communicatie- en promotiecampagnes.

Volgende stappen worden doorlopen:

• verkennend gesprek over de specifieke situatie en de mogelijkheden in de gemeente (inclusief opmaak verslag);
  • Autodelen.net contacteert potentiële aanbieders om richtprijzen op te vragen;
  • bijeenkomst om de wensen van de gemeente af te bakenen en het project te concretiseren;
  • de gemeente onderhandelt persoonlijk met de autodeelaanbieders om een overeenkomst af te sluiten (indien gewenst kan Autodelen.net hierbij aanwezig zijn);
  • inhoudelijke ondersteuning bij het opstellen van een communicatieplan;
  • ondersteuning bij organisatie van een persmoment;
  • evaluatie: na 6 maanden en na 1 jaar wordt een evaluatiebijeenkomst georganiseerd waaruit eventueel extra communicatieacties volgen.

DE GEMEENTE IS ZELF VERANTWOORDELIJK VOOR

• de implementatie en het draagvlak binnen het beleid en administratie
  • het afsluiten van een contract met een autodeelaanbieder
  • de communicatie over het project
  • opvolging van de afspraken met de gekozen autodeelaanbieder.

RICHTPRIJS

De kostprijs voor de begeleiding bedraagt 2.500 euro. Indien er ook een autodeelactieplan wordt opgemaakt is er een bijkomende korting van 500 euro.

Gemeenten uit Oost-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via het milieucontract.

Hoe ga je aan de slag?

Staat het gemeentelijk wagenpark bij u ook regelmatig werkloos te wezen? Contacteer jeffrey@autodelen.net voor meer informatie over dit innovatieve duurzame mobiliteitsproject.