U bent hier

Zeventien gezinnen investeren samen in energiezuinige woonwijk

Bron: 
Het Nieuwsblad 30 april 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
LOVENDEGEM / VINDERHOUTE - Klimaatacademie Meetjesland organiseerde zaterdag verscheidene rondleidingen bij Cohousing Vinderhoute. “De bedoeling is om geïnteresseerden kennis te laten maken met de ecologische en praktische voordelen van cohousing”, zegt Elif Stepman.
 
“Klimaatacademie Meetjesland is een organisatie die probeert om de Meetjeslanders ecologischer te laten denken en doen”, zegt projectcoördinator Elif Stepman. “We werken bijvoorbeeld rond voedselverspillig, energiezuinig wonen en autodelen. Cohousing combineert die zaken op veel vlakken. We organiseren de rondleidingen dan ook om mensen te laten kennismaken met cohousing en met de diverse ecologische technieken die hier gebruikt zijn zoals passiefwoningen en de gedeelde regenwaterputten.”
 
“Wij zijn hier met een delegatie van mensen die een cohousingproject willen opstarten in Sint-Kruis bij Brugge, genaamd Eikenberg”, zegt Rika Savat. “We komen hier inspiratie opdoen. Of het me bevalt? Absoluut. Het is hier mooi, rustig en groen. Steeds meer mensen denken na over alternatieve manieren van wonen waarbij de nadruk ligt op ecologie en deeleconomie. Al moet gezegd dat cohousing behoorlijk wat inspanningen vraagt. Meteen de reden waarom er vaak mensen afhaken tijdens de voorbereidende fase.”
 
Startkapitaal
 
Gids-voor-één-dag en bewoner Andreas Bemey beaamt. “Op een gegeven moment waren 350 mensen geïnteresseerd in dit project. Cohousing vraagt heel wat planning, dialoog en ook wel wat financiële slagkracht. Uiteindelijk vormde zich een groep van 17 gezinnen. Zij beslisten alles samen: vanaf het prille begin tot de fase van de afwerking. De dialoog stopt hier trouwens nooit. Voor ons werkt het, maar ik besef dat dit niet voor iedereen geldt.”
 
“Zeker de beginfase van het project kost behoorlijk wat geld”, zegt Lotte Lammertijn, een andere bewoonster. “Ecologisch bouwen was hier een prioriteit. Daarvoor zijn heel wat investeringen nodig. Hoewel die zichzelf op termijn terugverdienen, verreist het wel een bepaald startkapitaal. Maar uiteindelijk wegen de nadelen hoegenaamd niet op tegen de voordelen. Vooral voor de kinderen is het hier een paradijs. Zeker in de zomer heerst hier echt een kampgevoel. Ten slotte zijn hier meer mogelijkheden dan in een doorsnee wijk. Alle auto's staan vooraan op de parking, waar ook autodelen mogelijk is. Op die manier ontstaat er tussen de huizen enkel groene en open ruimte. Achteraan ligt een wilde tuin met een zwemvijver en een grote boomhut voor alle kinderen. Hoewel het soms wat afspraak en inspanning verreist, zou ik nooit meer op een andere manier willen en kunnen wonen.”