U bent hier

Doe als gemeente mee aan de Green Deal Klimaatbestendige omgeving

Te droog in de zomer, te nat in de winter. Door de klimaatverandering wordt het stilaan jaarlijks terugkerende kost. Als het te hard regent zitten we met natte voeten. Als het te lang droog is, verdorren onze tuinen en natuurgebieden.  Om onze leefomgeving opnieuw weerbaar te maken tegen de klimaatopwarming, werd recent de nieuwe Green Deal ‘Klimaatbestendige omgeving’ opgestart. Ook als lokaal bestuur kan je daar deel van uitmaken.

Wat gaan we concreet doen met deze Green Deal? In de eerste plaats zetten we goede praktijken in de kijker, voorbeelden die duidelijk maken hoe het wel kan. Denk bijvoorbeeld aan het ontharden van een plein of straat, zodat regenwater opnieuw kan infiltreren. Of aan het aanplanten van meer bomen en groen in de wijk, want dat zorgt voor verkoeling bij hittegolven. 

De inspiratie van die voorbeelden gebruiken we om te leren van elkaar. De praktische kennis om klimaatbestendig te ontwerpen is immers nog niet overal aanwezig. Door samen te werken met onderwijsinstellingen of vormingscentra willen we de klimaatreflex al tijdens opleidingen aan bod laten komen. En we werken samen voorstellen uit voor onze beleidsmakers, zodat ingrepen die vandaag nog vernieuwend zijn, in de toekomst het nieuwe normaal worden. 

Voor deze Green Deal slaan we de handen in elkaar met een hele resem partners die onze leefomgeving elke dag vormgeven: architectenbureaus, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, gemeentebesturen, administraties, bouwbedrijven, milieu- en natuurverenigingen, studiebureaus,... Het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij coördineren de Green Deal. 

Wil je als gemeentebestuur deelnemen aan deze Green Deal?  Kijk dan snel hier!

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: