U bent hier

Temse heeft eerste mobiele fietsbib van Vlaanderen

Bron: 
Het Nieuwsblad 30 september 2021

Temse is de 29ste gemeente waar de fietsbib Op Wielekes van start is gegaan, maar wel de eerste die met de fietsbib op verplaatsing kan.

In ruil voor lidgeld kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar bij Op Wielekes een fiets lenen. De opening van Op Wielekes in Temse gebeurde woensdag op de Dacca-site, waar kleuters fietsles konden volgen. “Dit is het eerste mobiele depot van Op Wielekes”, zeggen Jeugdschepen Tineke Van Britsom en Ellen Ongena van team Duurzaamheid. De momenteel zowat dertig fietsen staan in een container op wielen. “De bedoeling is dat we met het mobiel depot naar wijken of scholen trekken, om mensen op een laagdrempelige manier met Op Wielekes te laten kennismaken.”

Doorgeven aan broer of zus

Maurice Calle (10) kwam bij de opening samen met zijn ouders een fiets zoeken, hij is zijn huidig exemplaar ontgroeid. “Dit is een economische oplossing”, zeggen ouders Martin en Stephanie. “Je moet haast ieder jaar een nieuwe fiets kopen terwijl de oude nog niet versleten is. Maurice is enig kind, dus hij kan het niet doorgeven aan broers of zussen.”

Lid zijn van Op Wielekes kost 30 euro per jaar voor het eerste kind, 20 euro voor het volgende. Voor mensen met een Sleutelpas of zij die een fiets aanleveren, is het gratis. De tarieven werden maandag goedgekeurd op de gemeenteraad en dat zorgde voor gemengde reacties. Brigitte Caura (Tesamen) was blij met het gratis-principe voor mensen met een Sleutelpas. Partijgenote Sien Steels vreest dan weer dat mogelijke extra te betalen herstellingskosten hoog kunnen oplopen voor de ontleners. “We maken in ons reglement een duidelijk onderscheid tussen natuurlijke en abnormale schade”, zegt schepen Van Britsom. “Normale slijtagekosten vallen ten onzer laste. Ik ga er ook niet van uit dat kinderen de fiets slopen, maar als dat zo is, is het terecht dat ze betalen.”

Temse is de tweede Wase gemeente die met Op Wielekes start. Sint-Niklaas begon er mee in maart 2021. Daar werden al 65 fietsen gedoneerd en minstens evenveel uitgeleend.

Tom Nuytemans

Dit project werd begeleid door De Transformisten en kwam tot stand met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 07/02/2018
    Jouw partner: Mpact
    Aanbod voor: Lokaal bestuur, School, Vereniging

    Bij Op Wielekes lenen kinderen van 2,5 tot 12 jaar een kinderfiets. In ruil voor een jaarlijks lidgeld hebben ze toegang tot een goede, kwalitatieve kinderfiets die meegroeit. Mpact begeleidt de opstart in jouw gemeente, van de conceptfase tot op de lancering. Hun expertise, IT-systeem en enthousiasme staan tot jouw beschikking.