U bent hier

Projectontwikkelaars voeren verkaveling met 150 woningen af

Nieuw concept voor Kantvelde gaat uit van dichter bebouwde stadswijk met behoud groen

Bron: 
GVA 29 mei 2018 - Sven Van Haezendonck
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto sven van haezendonck

Promotoren zien op Kantvelde ruimte voor een dichter bebouwde stadswijk met zo veel mogelijk behoud van het bestaande groen.

MECHELEN - Al jaren waren er in Kantvelde in Mechelen-Noord plannen voor de realisatie van een verkaveling met 150 gezinswoningen. Dat project voeren de twee projectontwikkelaars af. In een nieuw concept gaan ze voor een dichter bebouwde stadswijk met zo veel mogelijk behoud van groen.

Na het bouwverlof start Bostoen met de bouw van veertien woongelegenheden aan de Oude Antwerpsebaan. “Elf gezinswoningen en drie appartementen”, zegt Tim Röttger, projectontwikkelaar bij Bostoen. Voorlopig blijft het daarbij, want voor de rest van Kantvelde in de wijk Galgenberg werken Bostoen en Durabrik aan een volledig nieuw project omdat het vorige niet van de grond kwam.
 

Wij verwachten dat de promotoren mee investeren in een project voor de buurt. Greet Geypen

Dat ging uit van een nieuwe woonbuurt dicht bij het bestaande groen, een cohousingproject en een klassieke verkaveling met 150 woningen en elk een privétuin. Blijkbaar geraakten de promotoren en de stad het niet eens over dat project. Want alhoewel er van de ontwikkeling van Kantvelde al jaren sprake was, kwam het niet tot uitvoering van de plannen. “Wij zijn ondertussen ongeveer een jaar betrokken. Op aangeven van de stad hebben we beslist om het project op een andere manier aan te pakken en vanaf nul te herbeginnen”, stelt Martijn Vandevelde, projectontwikkelaar bij Durabrik.
 
Inspraak
 
Dat resulteerde recent in een projectweek waarbij architecten, studiebureaus, de bevoegde administraties van de overheid en buurtbewoners zich in een week tijd hebben gebogen over een nieuw concept voor de buurt. “Omdat we omwonenden maximaal inspraak willen geven, hebben wij 1.300 gezinnen uit de buurt uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Uiteindelijk hebben een tiental buurtbewoners actief mee nagedacht over een concept”, legt Vandevelde uit.
 
Het resultaat van de brainstormsessie is een totaal nieuw concept voor Kantvelde. “Daarbij gaan we uit van zo veel mogelijk behoud van het bestaande groen. In de plaats van de geplande verkaveling met gezinswoningen zouden er meer appartementen komen en is het de bedoeling dat wij hoger bouwen”, vertelt Tim Röttger. “Het woonproject moet rond een groen hart komen, een groene long voor de buurt die er vandaag al is”, zegt Vandevelde.
 
Nog geen bouwaanvraag
 
De geesten over een mogelijke toekomstige invulling van Kantvelde zijn dus gerijpt, maar klaar voor ontwikkeling is het nieuwe concept nog niet. Daarvoor is de uitwerking van een volledig project nodig alvorens een bouwaanvraag te kunnen indienen. “De visie op de ontwikkeling van de site is dus nog niet afgeklopt. Zo moeten wij het concept ook nog bespreken op het schepencollege”, reageert Greet Geypen (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening. Voor haar is het wel al een uitgemaakte zaak dat de stad een duidelijk engagement verlangt van de promotoren. “Dat betekent dat wij van hen verwachten dat ze mee investeren in een project dat de buurt ten goede komt. Voor de ontwikkeling van de naburige Keerdok- en Eandissite is dat bijvoorbeeld een parkje en de voetgangers- en fietsersbrug”, legt Geypen uit.
 
De schepen geeft wel aan dat de nieuwe visie op de ontwikkeling van Kantvelde in de lijn ligt van die van de Vlaamse bouwmeester. “Namelijk dat wij compacter bouwen om open ruimte te vrijwaren”, stelt Geypen.