U bent hier

Nieuwe babytheek spoort kersverse ouders aan om te ‘consuminderen’

Bron: 
HLN 25 februari 2021
De Transformisten

In de gemeente Heers opent er vanaf 1 maart een babytheek. Bij de dienst kunnen ouders terecht om babyspullen voor een kortere of langere periode uit te lenen. Bedoeling is om zo in te zetten op ‘consuminderen’, en de afvalberg te helpen verkleinen.

Wie in Heers woont, en een kindje heeft van maximaal twaalf maanden, kan vanaf volgende maand babyspullen van de babytheek in bruikleen nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een draagzak of een wiegje. Je kan de items lenen voor een korte periode van drie weken of voor een langere termijn van een half jaar. 
 

Het is een mooi voorbeeld van duurzame keuzes maken voor onze kinderen én voor onze planeet. Gedeputeerde Bert Lambrechts

Het initiatief van de gemeente Heers, de provincie Limburg en het Netwerk Bewust Verbruiken, komt er om kersverse ouders te helpen. Men hoopt dat zij hier kosten mee kunnen besparen. “Bovendien zetten we zo in op consuminderen, zonder afbreuk te doen aan comfort”, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts. “Het is een mooi voorbeeld van duurzame keuzes maken voor onze kinderen én voor onze planeet.”
 
Tips uitwisselen
 
Al dient de babytheek ook als een ontmoetingsplek. “Voor jonge ouders zal het een belangrijke sociale functie hebben”, aldus Kristof Pirard (VLDUMONT), burgemeester van Heers. “De babytheek zorgt ervoor dat ouders alle nodige spullen kunnen ontlenen voor hun kindje en tegelijk is het een fijn ontmoetingspunt, waar ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere mama’s en papa’s.”
 
Kersverse ouders worden gratis lid van de babytheek door een bezoekje te brengen of zich online te registreren. De dienst is beschikbaar vanaf 1 maart en is gelegen langs de speelotheek, op de benedenverdieping van het Administratief Centrum.
 
Dit project kwam tot stand met steun van de Provincie Limburg
 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:
  • Toegevoegd: 10/01/2019
    Jouw partner: de Transformisten
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    De Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Ouders die lid worden, kunnen op een eenvoudige manier babyspullen lenen om te testen of om te gebruiken: een win voor duurzaam materialengebruik, sociaal contact en inclusie. De Transformisten voorziet begeleiding op maat voor de opstart van een Babytheek in jouw gemeente. We zetten overlegmomenten op, maken een stappenplan en helpen je gemeente met logistiek en communicatie.