U bent hier

Natuurpunt herstelt Zonnekreek

Bron: 
De Standaard 13 januari 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Natuurpunt

Het uitgraven van de kreek betekent minder overstromingen voor de nabijgelegen percelen en dorpen.

SINT-JAN-IN-EREMO/SINT-LAUREINS
 
Het Meetjesland heeft er een nieuwe kreek bij: de Zonnekreek, in de schaduw van het Vuil Poelke. Natuurpunt herstelde de plas de laatste weken in ere.
 
‘Het heruitgraven gebeurde volgens de historische kreekprofielen’, zegt Wim Slabbaert van Natuurpunt. ‘Halverwege de vorige eeuw werd de kreek met bagger uit het Leopoldkanaal opgevuld. Onder de bagger van destijds liggen zaden van oude planten te wachten op een geschikt moment om opnieuw te kiemen. We hopen dat enkele verdwenen plantensoorten nu terugkeren in het landschap en in de Zonnekreek.’
 
Een belangrijk gevolg van het uitgraven is dat de waterbuffercapaciteit van het Krekengebied een stukje groter geworden is. ‘Dat is belangrijk voor de nabijgelegen gronden’, zegt Slabbaert. ‘Het betekent minder overstromingen voor de nabijgelegen percelen en dorpen. In het verleden werd de Vrouwkenshoekkreek op identieke wijze uitgegraven.’
 
De positieve gevolgen laten zich volgens Slabbaert nu al zien. De werken aan de Zonnekreek gebeurden in samenwerking met de Generale Vrije Polders, een plaatselijk landbouwer en de gemeente Sint-Laureins. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) stelde het geld ter beschikking. (emt)
Foto: Natuurpunt
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: