U bent hier

Match op carpoolplatform voor werknemers Hoog Kortrijk

Bron: 
De Standaard 19 april 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Hoog Kortrijk wil slim anticiperen op het meer en meer dichtslibben van dit stadsdeel. De fiets en carpooling lijken het beste antwoord op dit probleem. Ook bedrijventerrein Evolis neemt maatregelen.

VAN ONZE MEDEWERKER KRIS VANHEE
 
KORTRIJK Vanaf vandaag kunnen werknemers van Hoog Kortrijk - en dat zijn er zonder de studenten toch ruim zesduizend - terecht op een carpoolplatform.
 
Carpoolen
 
‘Binnen een organisatie zijn er dikwijls niet genoeg gebruikers’, zegt Bert Victoor van Taxistop. ‘Daarom stellen we een platform voor heel Hoog Kortrijk voor. Op die manier vinden vele bestuurders wellicht wel een match.’
 
Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) noemt het de Tinder voor carpooling, met hopelijk evenveel succes. 
 
Bruyningpad
 

We stellen we een platform voor heel Hoog Kortrijk voor. Bert Victor Taxistop.

Maar er is meer. Wat houdt de werknemers van Hoog Kortrijk tegen om meer voor de fiets te kiezen, naast het carpoolen? Dat vragen organisaties en bedrijven zich af.

‘We lieten werknemers tijdens hun middagpauze proeven van het Bruyningpad, dat de Bruyningstraat met de Kennedylaan verbindt voor fietsers en voetgangers. Die route was tot nog toe onbekend en dus nog onbemind’, zegt Weydts. ‘De werknemers legden de weg af op Mobitfietsen, een slim deelfietsensysteem dat we al in Kortrijk invoerden. We breiden die kenmerkende groene fietsen in de stad uit tot tweehonderd.’

‘Er stonden er gisteren vijftig aan de park & ride ter hoogte van Kinepolis. Een onderbenutte parking. Stel dat werknemers van daaruit de fiets kunnen nemen. Er zijn nog tal van mogelijkheden op Hoog Kortrijk om de mobiliteit te verbeteren. Stap voor stap zullen we dat doen.’

Groepsaankoop elektrische fietsen
 
Binnenkort wordt ook een groepsaankoop voor elektrische fietsen georganiseerd. En de aanbieder van deelfietsen Mobit experimenteert om het systeem uit te breiden, zodat alles via personeelsbadges van bedrijven kan worden georganiseerd. Er komen ook enkele vaste plaatsen waar je Mobitfietsen kan ontlenen.
 
Ook de Evolissite in Kortrijk slibt stilaan dicht. De bedrijven daar willen hun medewerkers meer met de fiets naar het werk zien komen. Ze dienden samen een project in bij de Vlaamse overheid en krijgen een subsidie van 51.000 euro.
 
‘Dat geld zal onder andere gaan naar de aankoop van fietsen en stallingen’, zegt Jeroen Vanthournout van de intercommunale Leiedal.
 
Deelfietsen
 
Vanthournout coördineert de actie. ‘Evolis langs de E17 is zo goed als uitverkocht. Negen van de tien personen die op Evolis werken, komen met de auto. Ook op Evolis onderzoeken we de mogelijkheid om een deelfietssysteem te introduceren. De bedrijven staan achter de aanpak. Ze willen fietsenstallingen en douches aanbieden.