Leuven informeert inwoners: "Investeren in zonnepanelen blijft slim"
donderdag 20 mei 2021 - 14:19
Maria Godfrida
Ecologisch en economisch gezien blijft het interessant om zelf elektriciteit op te wekken", Stijn Gheysen, Dialoog
De campagne 'Zonnige groetjes uit Leuven', bedoeld om inwoners te overtuigen zonnepanelen te installeren, wordt wegens succes een jaar verlengd. Opvallend, aangezien de terugdraaiende teller wel werd afgeschaft. "Veel mensen zijn het vertrouwen kwijt, maar het blijft een verstandige investering", zegt schepen Dessers
Sinds 1 maart behoort het principe van de terugdraaiende teller voor zonnepanelenbezitters met een digitale meter tot het verleden. Hierdoor vrezen gezinnen die de investering deden, een flink stuk van hun rendement te verliezen. Als tegemoetkoming voor recent geïnstalleerde zonne-installaties kondigde de Vlaamse regering wel een retroactieve investeringspremie aan, waarmee een rendement van 5 % gegarandeerd wordt. "We betreuren dat het vertrouwen in zonne-energie de afgelopen maanden is aangetast", zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid, Dessers. "Toch blijft zonne-energie een belangrijk element in de transitie naar een klimaatneutrale stad.
Van de 452 Leuvenaars die zo'n quickscan aanvroegen, liet meer dan de helft een zonne- installatie plaatsen.
Door Leuvenaars correcte en heldere informatie te verschaffen over het investeren in zonnepanelen en de invloed van de digitale meter willen we het vertrouwen in hernieuwbare energie weer herstellen." Het Leuvense stadsbestuur doet dat concreet door verder te gaan op de ingeslagen weg. "Zo organiseert de stad in samenwerking met Dialoog vzw op 26 mei een online infosessie", klinkt het bij de stad. "Ecologisch en economisch gezien blijft het interessant om zelf elektriciteit op te wekken", vult Stijn Gheysen van Dialoog aan. "Als consument/producent word je vandaag heel wat meer betrokken bij het elektriciteitsverhaal."
Hernieuwbare energie
Blijft de vraag: waar staat de stad in de transitie naar propere energie via de zon? "Met de campagne boden we een informatieve quickscan aan. Aan de hand van enkele gegevens bezorgden de energiecoaches inwoners een advies op maat. Van de 452 Leuvenaars die zo'n quickscan aanvroegen, liet meer dan de helft een zonne- installatie plaatsen." Leuven behaalde zo het doel om een bijkomend vermogen van drie megawattpiek te
creëren. "Dit toont aan dat we in die stroomverstelling voor hernieuwbare energie zitten. Toch is er nog een enorm potentieel aan dat niet benut wordt. Het gaat dan niet enkel over zonnepanelen maar bijvoorbeeld over warmtepompen en zonneboilers. Als stad zullen we elke Leuvenaar blijven ondersteunen hierin wil investeren."
BART MERTENS