U bent hier

Kortrijk experimenteert met slimme deelfietsen

Slot met GPS-tracker op zonne-energie

Bron: 
De Standaard woensdag 26 juli 2017
Originele titel: 
Kortrijk experimenteert met slimme deelfietsen

Deelfietsen zijn handig, maar je moet ze telkens op dezelfde plaats terugzetten. Vanaf 1 september is dat probleem van de baan. Stad Kortrijk en Mobit starten dan een proefproject met fietsen met een slim slot.
Dat slot kan geopend worden met een app op de smartphone. ‘Het principe is eenvoudig. Je abonneert je via de app, betaalt een waarborg van 49 euro en stort een bepaald bedrag waarmee je dan een bepaalde tijd kunt fietsen’, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A).
Via de app kun je ook zien waar een van de tweehonderd fietsen van het Belgische merk Oxford zich bevindt als je er eentje nodig hebt. ‘Je gaat naar de fiets, scant de QR-code op het oranje slot en je bent vertrokken’, toont Bernard De Groote, CEO van Mobit. ‘Eenmaal op je bestemming, sluit je gewoon je fiets en laat je hem staan voor een volgende gebruiker.’
De huurprijs van de fiets hangt af van de tijd die er mee gereden werd. ‘Het bedrag is nog niet bepaald, maar het zullen democratische prijzen zijn. Eurocenten, geen euro’s’, glimlacht De Groote. ‘Het is ook niet de bedoeling dat er grote afstanden afgelegd worden met de fietsen. Ze moeten vooral in het centrum gebruikt worden. Dat kunnen we volgen via een gps-trackingsysteem.’

Stroom via zonnepaneel

De gebruiker kan met andere woorden altijd gevolgd worden. Zo wordt diefstal tegengegaan, krijgt de fietser nuttige info als aantal afgelegde kilometer en verbruikte calorieën, maar ook voor de stad levert dat bruikbare info op. ‘We kunnen zien welke straten veel gebruikt worden of hoeveel CO2 er uitgespaard wordt door de fietsen te gebruiken’, zegt Weydts. De batterij van het slot wordt opgeladen via zonnepanelen.
De proefperiode loopt tot en met december en kost de stad 7.500 euro. (djr)

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: