U bent hier

Europese prijs duurzaamheid voor Leuven

Bron: 
De Standaard 3 juni 2017
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Stad Leuven

STAD BELOOND VOOR INZET ROND DUURZAAMHEID

Samen met het Zweedse Växjö heeft Leuven gisteren de Green Leaf Award gewonnen. Dat is een prijs van de EU voor kleinere steden die zich inzetten voor duurzaamheid. De prijs is een opsteker.

Mohamed Ridouani (SP.A), schepen van Duurzaamheid, zag er lichtjes beteuterd uit toen Karmenu Vella, de EU Commissaris van Milieu, tijdens de prijsuitreiking uitriep dat de Zweedse stad Växjö de Green Leaf award gewonnen had. Toen een halve minuut later duidelijk werd dat ook Leuven de prijs kreeg - een gedeelde eerste plaats dus - leek hij de glimlach niet meer van zijn gezicht te krijgen.
Samen met Katrien Rycken, de coördinator van vzw Leuven 2030, was hij op 1 juni naar Essen in Duitsland afgezakt om de prijsuitreiking bij te wonen. Dat Leuven genomineerd was - samen met Växjö en het Duitse Ludwigsburg - wisten ze al sinds april. Nadien heeft een jury van experten zich over het Leuvense beleid gebogen om gisteren uiteindelijk de knoop door te hakken.
Uit haar technische rapport bleek dat Leuven goed scoorde op meerdere domeinen. Dat de vzw 2030 er is bijvoorbeeld was een belangrijke troef. Vzw 2030 zet zich in om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken. Ook projecten zoals ‘Kom op voor je wijk’, ‘De energiecoach’ en stadstuinieren maakten indruk.

 

De prijs is een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar’
MOHAMED RIDOUANI
Schepen van Duurzaamheid

Prestige

Op vlak van mobiliteit kreeg Leuven zelfs de hoogste ranking. Het nieuwe circulatieplan met de autoluwe zones, de inspanningen op vlak van autodelen en de bestaande fietsinfrastructuur leverde haar een opgestoken duim op.
‘Niet alleen de stad werkt aan duurzaamheid,’ vertelt Ridouani, ‘we werken structureel samen met burgers, bedrijven, verenigingen, de universiteit... Die gezamenlijke actieplannen hebben heel veel indruk gemaakt op de jury.’
Wat zal het effect zijn van de prijs? Ridouani: ‘Het zet Leuven op de kaart. Het is de hoogste erkenning die je van Europa kunt krijgen op vlak van milieu. Als we in de toekomst, bijvoorbeeld, financiële ondersteuning van Europa willen ontvangen, dan kunnen we met onze prijs uitpakken en meer kans maken. Natuurlijk is de prijs ook belangrijk voor ons imago als groene en leefbare stad en zal hij bedrijven en onderzoeksinstellingen aantrekken. Uiteraard is hij ook gewoon een pluim op de hoed van iedere Leuvenaar.’

‘Ik zie deze prijs als een aanmoediging om op het ingeslagen pad verder te gaan. Investeren in groene ruimtes loont. Ook dat is de betekenis van die prijs’, zegt schepen Ridouani. (jph)