U bent hier

Duurzaam en betaalbaar wonen in Sint-Niklaas

Stad Sint-Niklaas

De vormingenreeks ‘Ruimte in jouw gemeente’  van Bond Beter Leefmilieu en Beweging.net bracht ons bij een terreinbezoek op de Paterssite in Sint-Niklaas. Deze kleine groene oase midden in de stad toont hoe duurzaamheid en betaalbaarheid wel degelijk samen gaan.

Wonen in een coöperatie

De Paterssite was een voormalig klooster van de paters Minderbroeders, met de Heilig Hartkerk, een klooster en een kloostertuin. De kerk werd recent door de stad gerenoveerd en omgetoverd tot een nieuw ontmoetingscentrum voor de buurt. De renovatie is erg geslaagd, oud en nieuw vloeien naadloos in elkaar door. Er werd extra aandacht besteed aan energiezuinigheid, wat niet evident is in een oud kerkgebouw. Dat lukte onder meer door een nieuwe box met vergaderzaal onder te brengen in de kerk.

Het vroegere klooster werd gesloopt. Het is een werf waar volop gebouwd wordt aan nieuwe sociale woningen en 22 cohousing units. Dit cohousingproject is een coöperatief woonproject van Wooncoop uit Gent. “De coöperatieve insteek houdt het project betaalbaar”, vertelt Karel Lootens van  Wooncoop. “Je koopt de woning niet volledig zelf, maar wordt met één of meerdere aandelen mede-eigenaar van de coöperatie, die zelf ook eigenaar is van de gebouwen. Vervolgens betaal je, afhankelijk van je financiële situatie en aantal aandelen, een maandlast.” Het is dus een alternatief woonmodel voor klassiek huren of kopen, en ook toegankelijk voor mensen met een beperkt budget. Om exact te weten wat dit voor jouw specifieke situatie zou betekenen, kan je de rekenmodule van Wooncoop gebruiken. 

Duurzaamheid voorop

Het woonproject wordt gebouwd volgens de BEN-principes: bijna energie-neutraal. De weinige energie die zal worden gebruikt, komt uit duurzame energiebronnen. Er zijn zonnepanelen op het dak, warmtepompen en collectieve regenwaterrecuperatie. Dat bespaart flink op de maandelijkse energie- en waterfacturen.  

In dit woonproject worden geen private parkeerplaatsen gebouwd, ook dat bespaart kosten. Wel komen er vier parkeerplaatsen voor deelwagens, met daarnaast ruime fietsenstallingen voor 51 fietsen en 8 bakfietsen. Een eigen auto heb je hier ook niet echt nodig, want de Paterssite ligt vlakbij het station en het centrum van Sint-Niklaas. En ondanks die centrale ligging is het hier toch erg rustig wonen, dankzij de mooie kloostertuin en het behoud van de oude kloostermuur, die voor afscherming van het stadsverkeer zorgt. Een kleine groene oase midden in de stad!

Ontdek meer inspirerende voorbeelden in het boek “Stedenbouw kan ook zo”, nu ook online beschikbaar.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: