U bent hier

Deinze wil met 'Ruimtefonds' einde maken aan koterijen die het landschap ontsieren

Bron: 
Het Nieuwsblad 24 juni 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
De stad Deinze wil komaf maken met koterijen die het open landschap innemen en lanceert deze legislatuur nog haar 'Ruimtefonds'. “Ieder jaar voorzien we 250.000 euro”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). Bedoeling is om met het budget zonevreemde koterijen aan te kopen en te slopen. “Het is geen geheim dat de ruimtelijke ordening in heel Vlaanderen een chaos is”, zegt schepen Bart Van Thuyne (CD&V).
 
“Als de stad de kans krijgt om afgelegen zaken te verwerven en terug te geven aan de natuur of landbouw, dan doen we dat. We werken met een zeker budget, maar je mag de maatschappelijke kost van 'urban sprawl' niet onderschatten. Denk maar aan nutsleidingen die verder moeten worden getrokken, enzovoort. Op lange termijn zullen we deze investering dubbel en dik terugverdienen.” De stad doet bij deze een oproep aan mensen om hun afgelegen koterijen te koop aan te bieden. “We zullen niet overgaan tot onteigeningen”, zegt Van Thuyne. “We kopen eigendommen tegen de correcte marktprijs.”
(dkr)
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: