U bent hier

Administratief centrum vergroent tot stadsoase

Bron: 
De Standaard 1 september 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Simulatiebeeld (c) Omgeving

Boerencoöperatie Pakt heeft met landschapsarchitectenbureau Omgeving de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de vergroening van het stedelijk administratief centrum Den Bell.

Het stadslandbouwproject Pakt zag in 2017 het licht op de daken van de gelijknamige bedrijvensite nabij het Groen Kwartier. Vandaag leren zo’n 150 amateurboeren er tuinieren op de daken.
 
De coöperatie geeft boeren die rond de stad aan landbouw doen de kans om op de site hun groenten te verkopen. Pakt groeide uit tot een inspirerend pioniersproject dat stadsgroei en eetbaar stadsgroen cultiveert.
 
‘Geregeld vragen architecten, stadsdiensten en ontwikkelaars ons om mee te werken aan gelijkaardige stadslandbouwprojecten’, zegt Adje Van Oekelen. Zo werkt Pakt mee aan de opstart van een dakmoestuin aan een oude portierswoning in Mechelen waar vroeger een bibliotheek gevestigd was. Nu wordt Den Bell aan het ­projectlijstje toegevoegd. Pakt werkt daarvoor samen met het Antwerpse landschapsarchitecten­bureau Omgeving.
 
‘Den Bell fascineert ons’, zegt Van Oekelen. ‘Het is een iconische plaats waar veel te winnen valt. Als je hier niet kan vergroenen, waar dan wel? Er zijn ook veel uitdagingen. Zo zitten er verschillende functies verweven in het gebouw. De medewerkers van de stad ­moeten op het binnenplein in een aangename omgeving kunnen lunchen, de buurtbewoners komen er sporten en de daken bieden een magnifiek uitzicht over de stad.’
 
Dat er op de daken in de stad Antwerpen een enorm ver­groeningspotentieel zit, beseffen ze bij Pakt maar al te goed. Zo telt het gebied binnen de Leien, inclusief de Brederowijk en Antwerpen-Dam 770.000 vierkante meter aan platte daken.
 
‘Den Bell ligt in een wijk waar je het hitte-eilandeffect erg voelt’, zegt Tompy Hoedelmans van ­Omgeving. ‘We zijn gaan kijken wat we kunnen doen om het ­binnenplein, de gevels en de daken te vergroenen en klimaatbestendig te maken.’
 
In het conceptplan werd een moestuin met serre uitgetekend op een van de daken. Daar zouden workshops kunnen plaatsvinden. Een ander dak kan worden benut als vergaderplek. ‘De daken die niet sterk genoeg zijn, kunnen we inrichten als groendaken zonder bijkomende functies’, zegt ­Damien Derouaux die als landschapsarchitect in de coöperatie van Pakt betrokken is.
 
Ook het binnenplein van Den Bell zal een hele transformatie ondergaan. ‘Vandaag is dat een nagenoeg volledig verhard plein’, zegt Hoedelmans. ‘Deze plek moet een groene stadsoase worden die voor buurtbewoners toegankelijk blijft. Een binnentuin waar je in het groen zit, waar buurtactiviteiten kunnen plaatsvinden.’
 
Voorbeeld
 
Met de vergroening van Den Bell wil de stad Antwerpen een ­inspirerend voorbeeldproject op de kaart zetten dat haar klimaatambities in de verf zet. Het ­ontwerp waarmee het team de wedstrijd gewonnen heeft, zal in de komende periode verder worden uitgewerkt.
 
‘Er volgt nog een participatief traject met de medewerkers van Den Bell en de buurtbewoners. Op basis van de input die we van hen krijgen, zullen we de plannen ­verfijnen’, zegt Hoedelmans.
 
Elien Van Wynsberghe
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: