U bent hier

Waregem heeft actieplan om evenementen duurzaam te maken

Bron: 
Het Nieuwsblad 7 juni 2019
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Ook Waregem Koerse legt zich toe op duurzaamheid

Waregem pakt uit met een actieplan om alle evenementen duurzaam te maken. Vanaf 1 januari 2020 mogen organisatoren sowieso geen wegwerpplastic meer gebruiken, maar daar wacht de stad dus niet op. “We willen een voortrekkersrol innemen.” 
 
“Duurzaamheid is veel meer dan herbruikbare bekers. Dat willen we tonen aan de inwoners en verenigingen in onze stad”, zegt schepen van Evenementen Pietro Iacopucci (CD&V).
 
Al begint de duurzaamheid wel bij zulke bekers. Tijdens stadsactiviteiten in Waregem zal je niet meer uit wegwerpbekers drinken. De voorkeur wordt gegeven aan glas, maar als dat uit veiligheidsoverwegingen niet kan, kiest de stad voor herbruikbare exemplaren. Dat kan via de intercommunale Imog, maar binnenkort ook via de stad zelf die 4.500 euro investeert in kwaliteitsvolle herbruikbare bekers voor bier, frisdrank, wijn en cava.
 
Gratis water 
 
Ook stadsactiviteiten in park Casier tijdens Waregem Koerse moeten die regels volgen, net als de horeca op openbaar domein tijdens de Koersefeesten. Aan externe organisatoren kan de stad alleen maar vriendelijk vragen om drank in glas of herbruikbare bekers te serveren. Tijdens evenementen van de stad wordt bovendien geregeld gratis water geserveerd, opnieuw om verspilling van flesjes water tegen te gaan.
 
Borden uit karton
 
Maar ook uw bord, vork en mes moeten voortaan duurzaam zijn. Wie eten serveert, moet eerst nadenken over duurzame voeding zoals fairtrade- of vegetarische alternatieven, en die in duurzaam servies opdienen. Dat kan gaan van gewoon vaatwerk en bestek tot recycleerbaar materiaal zoals karton of suikerrietvezel.
Apart verpakte goederen zijn uit den boze, zoals individueel verpakte suikerklontjes. Eigen activiteiten in park Casier zijn verplicht tijdens de Koersefeesten duurzame verpakkingen te gebruiken, net als ambulante handelaars tijdens de Koersefeesten. Andere organisatoren worden gesensibiliseerd. Verder in hetzelfde duurzaamheidsverhaal zet de stad in op duurzame mobiliteit door fietsen en openbaar vervoer te promoten, in bewaakte fietsstallingen te voorzien,...
 
Drukwerk
 
Ook het drukwerk en energieverbruik worden onder de loep genomen worden. De stad investeert in banners die meer dan een keer opgehangen kunnen worden en denkt bewust na over de uitdeling van gadgets. “Die moeten een zekere waarde hebben, duurzaam zijn en vooral niet onmiddellijk in de vuilnisbak belanden.” Zelfs het toiletpapier en de zeep om de afwas te doen, zijn gerecycleerd of biologisch afbreekbaar.
 
Afvalbakken en -eilanden maken het verhaal compleet. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): “We beseffen dat we een inspanning vragen van iedereen.” “Daarom volgt er nog een infomoment voor alle adviesraden in de stad”, vult Iacopucci aan. Verenigingen zullen onder meer hun personeel anders moeten inzetten, want de bekers moeten worden opgehaald en de waarborg moet worden teruggeven. Daarnaast zullen ook de echte serviezen afgewassen moeten worden.
 
Karen Verhulst