U bent hier

Stad investeert 600.000 euro in vuilniswagen op waterstof

Bron: 
het Nieuwsblad 21 augustus 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
REVIVE

Het Leuvense stadsbestuur plant een investering van 600.000 euro in een vuilniswagen op waterstofaandrijving. Die zou per jaar 19 ton aan CO2-uitstoot besparen. 

Doordat de huidige vuilniswagens op diesel erg veel verbruiken door het starten en stoppen, zocht het Leuvense stadsbestuur een duurzamer alternatief. 
“Onze voorkeur ging eerst uit naar een elektrische vuilniswagen op batterijen, zoals in Amsterdam”, zegt schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen). “Maar omdat Leuven heuvelachtigere wegen heeft, bleek een vuilniswagen op waterstofaandrijving een interessantere piste. De wagen rijdt zuiver op groene en hernieuwbare energie en zal in de Leuvense straten geen fijn stof meer loslaten. Bovendien komt het eerste waterstoftankstation in Haasrode, dus deze aankoop is echt een opportuniteit.” Toch hangt er nog een stevig prijskaartje aan vast, want de wagen kost liefst 600.000 euro. “We kunnen wel rekenen op een subsidie van 200.000 euro via Fost Plus, dus dat drukt de kosten al”, aldus Van Oppens. 

De investering waard 

“Die vuilniswagen op waterstofaandrijving wordt ook een unieke vrachtwagen, omdat die helemaal wordt aangepast aan onze noden in Leuven. Het is ook niet zo dat een vuilniswagen op diesel niks kost, daar leg je ook 230.000 euro voor neer. De nieuwe wagen bespaart jaarlijks 19 ton aan CO2-uitstoot, dus het is de investering waard.” Het stadsbestuur hoopt volgend jaar - of ten laatste in 2023 - al gebruik te maken van de nieuwe aankoop. (mdt) 

 

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: