U bent hier

Landbouwers leren milieuvriendelijk maaien: “We zijn niet altijd tegendraads”

Bron: 
Het Nieuwsblad 3 september 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Provincie Oost-Vlaanderen koopt speciale machines aan die de lokale boeren onderling kunnen gebruiken.

Anders maaien en kleine hoekjes van de akkers rond de Barbierbeek inzaaien met zinvolle planten: door een alternatieve aanpak kunnen Kruibeekse landbouwers het milieu vooruithelpen én er tegelijk beter van worden. Daar zorgt een project van de provincie Oost-Vlaanderen voor. 
 
De Barbierbeek kronkelt zich een weg door Sint-Niklaas, Temse, Kruibeke en Beveren. Langs de oevers ervan liggen kilometers akkerland waarop de boer noestig ploegt en teelt. Op veel plaatsen zorgt de Barbierbeek voor moeilijke hoekjes waar de landbouwer met grote machinerie niet bij kan. Het zijn die randen van de Barbierbeek die op een veel gunstigere manier bewerkt en onderhouden kunnen worden.
 
De provincie Oost-Vlaanderen koopt nu speciale machines aan die de lokale boeren onderling kunnen gebruiken om op een efficiënte manier aan randenbeheer te doen. Niet alleen het maaien is van belang, ook de aangeplante vegetatie rond de Barbierbeek. Daarom krijgen landbouwers in de Barbierbeekvallei een financieel duwtje in de rug om moeilijk bereikbare plaatsen met zinvolle planten in te zaaien. 

Economisch interessant 

Theo Cant, die in Bazel verschillende velden heeft rond de Barbierbeek, stapte als een van de eerste landbouwers mee in het project. “Ik heb nu een mengsel van zonnebloemen en andere planten ingezaaid en hebhier nog nooit zo veel vlinders en andere insecten gezien”, zegt de boer. “Een bevriende jager zei me dat er ook meer wild aanwezig is dan ooit tevoren.” 
“Vroeger stonden hier aardappelen of maïs maar door de steun van dit project blijft het ook met de alternatieve planten economisch interessant. Daarnaast is het ook heel goed voor het milieu wat we hier doen. Laat dit een signaal zijn naar de samenleving dat landbouwers niet altijd tegendraads zijn, al moeten we ook wel onze kost kunnen blijven verdienen”, zegt Cant nog. 
 
Hogere waterkwaliteit 

“Iedereen wint hierbij. De natuur floreert en de landbouwers verdienen er iets aan”, aldus nog de landbouwer die ook ziet dat de verschillende flora met diepe wortels op de rand van de Barbierbeek verder ook voor een stevige oever zorgt, en voor een hogere waterkwaliteit. 
Om de landbouwers uit de buurt op de hoogte te stellen van het project, vond donderdag een demonstratie plaats van het milieuvriendelijke randenbeheer. Een zestigtal geïnteresseerden kreeg een praktijkles maaien. Gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Leentje Grillaert (CD&V) kwam een woordje uitleg geven. 
 
Belangrijke partners 
 
“De landbouwers in dit gebied zijn belangrijke partners”, zegt ze. “Op vrijwillige basis en met de nodige vergoedingen willen wij hen dan ook graag betrekken bij het project en gebruikmaken van hun kennis en kunde.” 
 
Dieter Verschooren 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: