U bent hier

Inwoners van Sint-Gillis-Waas krijgen de kans om mee te investeren in zonnepanelen

Bron: 
HLN 17 februari 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Megawattpuur

Voor wie graag wil investeren in zonnepanelen maar geen geschikt dak heeft, stelt het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas een alternatief voor. Inwoners kunnen mee investeren in de zonnepanelen op GC de Route, via een aandeel van MegaWattPuur cvso.

“De financiering van deze zonnepanelen gebeurt met burgerkapitaal. Alle inwoners van Sint-Gillis-Waas kunnen investeren en mede-eigenaar worden van dit project. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal”, schetst schepen Herwin De Kind (Groen).

MegaWattPuur, een coöperatieve die eind 2019 door een groep Waaslanders werd opgericht, zorgt voor de installatie, de plaatsing en het onderhoud van de zonnepanelen. “De gemeente koopt in ruil de elektriciteit die wordt opgewekt door de panelen. In totaal is dit project goed voor 77.345 kWh productie per jaar en bespaart het 15,5 ton CO2 per jaar, ofwel de jaarlijkse uitstoot van twintig huishoudens. Zo betaalt de gemeente minder aan elektriciteit en wordt er lokaal groene energie opgewekt. De energie die voortkomt van de zon en de wind is van iedereen, maar de winst komt in hoofdzaak bij enkele grote spelers terecht. Wij willen dat in eerste instantie de lokale bevolking de mogelijkheid heeft om van deze winsten te genieten.”

In maart organiseert de gemeente een digitaal infomoment in samenwerking met MegaWattPuur.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Hoe kan REScoop Vlaanderen jouw gemeente helpen?