U bent hier

Genk gaat voor biologische groenteteelt

Bron: 
De Standaard 4 april 2019
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Fred Debrock

De stad Genk heeft plannen om aan de zuidkant van het waterzuiveringsstation vijf hectare grond voor biologische groenteteelt vrij te maken. Om dat plan in een praktische vorm te gieten, zijn er gesprekken gaande met Het Vrije Veld, dat gespecialiseerd is in biologische teelt. De vzw wil al jaren landbouwgrond in Genk gebruiken om er biologische groenten te telen.

‘We moeten meer nadenken over hoe we met ons voedsel omgaan’, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). 

‘Het gaat om het buffergebied ten zuiden van het waterzuiveringsstation’, zegt Dries. ‘Dat is zeven hectare groot. Zo’n twee hectare daarvan zullen we herbebossen en vijf hectare komt in aanmerking om groenten te kweken. Erop bouwen mag niet, maar beplanten wel. We zijn zelf eigenaar van een deel ervan. Het merendeel is in handen van privépersonen. We gaan na of we het gebied in een huurovereenkomst kunnen laten bewerken of de gronden kunnen kopen.’

Souliman Diraa van Het Vrije Veld is vragende partij om in Genk landbouwgrond te mogen gebruiken voor de teelt van biologische groenten. ‘Wat we alleszins belangrijk vinden is dat we een duurzame samenwerking met de stad en haar bevolking kunnen opzetten en dat de stad haar maatschappelijke rol in deze ten volle kan spelen.’ (cn)


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.