Schenk je gemeente een samentuin

Burger, Lokaal bestuur
Natuur en bosRuimteVoeding
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)

Een samentuin levert veel meer op dan een lekkere oogst. Deelnemers genieten er ook van de sociale contacten. Zo'n tuin is dus beslist een verrijking voor jouw wijk, jouw buurt of jouw gemeente. Door haar jarenlange ervaring ondersteunt Velt gericht buurtbewoners, grondeigenaar en lokale partners. Van een perceelsonderzoek, teelttechnisch advies en opmaak van het inrichtingsplan tot praktijkbegeleiding in de tuin.

Meer dan tuinieren

In een samentuin leren de deelnemers tuinieren, zowel van elkaar als van de praktijkbegeleider. Maar in een samentuin bruist er nog veel meer. Het is een plaats waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, waar al eens samen wordt gekookt, waar oogstfeesten plaatsvinden en waarin klassen uit de buurt op bezoek komen.

In sommige tuinen krijgt elke tuinier een eigen perceeltje en beheert de groep enkele gemeenschappelijke locaties (paden, tuinhuis, compost). Er zijn ook heel wat samentuinen waar de percelen samen worden beheerd. In ieder geval is het de tuiniersgroep die in overleg beslist over het wel en wee van de volledige tuin.

Met zorg voor de natuur

De tuiniers werken met zorg voor onze leefomgeving. Ze maken hun tuingrond vruchtbaar door het gebruik van compost of groenbemesters. Kunstmest en pesticiden zijn in een samentuin overbodig. Voor dieren zijn er speciale plekjes zoals nestkastjes, een insectenhotel of een strook inheemse planten. Door de oogst goed te spreiden, te verdelen of in te maken en door oogstresten te composteren, gaat er niets verloren.

Velt helpt graag bij de uitbouw van een samentuin.

Velt heeft jarenlange ervaring met samentuinen en is in Vlaanderen en Nederland in meer dan 80 samentuinen actief betrokken. We bieden ondersteuning bij het zoeken van tuiniers, de organisatie van de tuiniersgroep, het onderzoek van het perceel, advies voor de inrichting van de tuin, theoretische lessen én praktijkbegeleiding in de tuin.

Hoe ga je aan de slag?

Interesse?

Zin om een samentuin op te starten? Velt zet je graag op weg!

Consulteer www.samentuinen.org of mail gericht naar Dorien Pelckmans via dorien@velt.be