U bent hier

Duurzame catering in grootkeukens

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, Onderneming, School
Thema: 
Voeding
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Myrthe Peijnenborg
+32 479 50 06 13

Verduurzaam de grootkeukens in jouw gemeente! Wij stellen samen met jullie een plan van aanpak op en begeleiden het proces. Van het betrekken van verschillende doelgroepen in het verhaal (keukenmedewerkers, koks, logistieke en aankoopmanagers, klanten…), over de communicatie en draagvlakverbreding, tot de menuplanning en -herwerking in functie van beschikbare producten en leveranciers, of het enthousiasmeren van restaurantgasten en opleiden van koks in de duurzame keuken. Meer info: https://www.rikolto.be/nl/onze-diensten/duurzame-grootkeukens

Projectinhoud en -verloop:

We hebben vier verschillende formules:

A. Compleet begeleidingstraject*
Wij werken begeleidingen op maat uit voor grootkeukens. Hierbij streven we naar een verduurzaming van menu en werking.

1) Op basis van een nulmeting die de huidige stand van zaken in kaart brengt, gaan we samen met het grootkeukenteam aan de slag om een stappenplan uit te werken. Het keukenteam bepaalt de prioriteiten en het ambitieniveau.

2) Binnen de begeleiding wordt er extra tijd en aandacht voorzien voor communicatie en draagvlakverbreding. Op die manier zijn aanpassingen voor iedereen aangenaam en duurzaam in de tijd.

Wat kan je verwachten?
- Vernieuwde menucyclus met nieuwe ingrediënten, recepten en/of leveranciers, zonder in te boeten op smaak en kwaliteit.
- In overleg: thematische sessies, workshops, marktanalyses, evaluatie,...
- Gedragenheid en motivatie bij het keukenteam.
- Klanttevredenheid: aandacht voor gezondheid en een evenwichtig samengesteld menu.

B. Hulp bij aanbestedingen
Aanbestedingen verduurzamen is een ander belangrijk deel van onze expertise.

Dient u binnenkort een nieuw bestek te schrijven? Dan is dit het ideale moment om te bekijken hoe je duurzame criteria in je bestek kan voorzien. Andere bestekken en lastenboeken kunnen zeker inspireren maar het is belangrijk dat je vertrekt vanuit de eigen mogelijkheden en beperkingen.

Loop je vast in de verschillende onderdelen van je bestek? Wij helpen je graag met het correct verwoorden van je duurzame ambities en kunnen ook advies geven bij selectie- en vergunningsprocedures.
 

C. Ad hoc advies
Een volledige trajectbegeleiding kan intensief zijn en is misschien niet voor elke keuken haalbaar.
Wil je toch al kleine stappen zetten naar een meer duurzame keuken? Bij ons kan je terecht voor gericht advies, op maat van je keuken. Je wilt bijvoorbeeld meer inzetten op vegetarische maaltijden, op minder voedselverspilling of juist meer lokale ingrediënten. Je wil het draagvlak verhogen binnen de gemeente, de keuken of de klanten,... We helpen je ook graag bij de introductie van een nieuw duurzaam recept of het zoeken naar nieuwe producten en leveranciers. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken we de vraag en op basis daarvan stellen we een plan van aanpak voor.

D. Workshops en gastlessen
We bieden workshops en gastlessen aan voor verschillende doelgroepen: voor mensen in opleiding (vb. hogescholen of universiteiten), keukenpersoneel, als teambuilding voor je bedrijfsmedewerkers…

De gastlessen kunnen louter theoretisch zijn, maar evengoed gepaard gaan met een praktisch gedeelte: bijvoorbeeld rond vegetarisch broodbeleg, gezonde en duurzame tussendoortjes of een smaaktest-sessie over nieuwe producten...

Meer info op https://www.rikolto.be/nl/onze-diensten/duurzame-grootkeukens

 

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor 

Rollen en afspraken worden op maat gemaakt per traject, begeleiding, advies…

Prijs 
Op aanvraag

Indicatieve prijzen. 
A) vanaf 5 000 euro exlcusief btw, op maat te bekijken. 
b) vanaf 82 euro per uur, exclusief btw 
c) vanaf 82 euro per uur exclusief btw 
d) Voor thematische sessies en gastlessen variëren de prijzen tussen 650 excl. btw voor een kant en klare sessie/les en 1 300 excl. voor iets op maat uitgewerkt.
 
Gemeenten uit Oost-Vlaanderen kunnen intekenen op dit aanbod aan 50% korting via het omgevingscontract van provincie Oost-Vlaanderen
 
Getuigenissen van klanten: 

Uit de verbruikscijfers zien we een positieve trend naar meer gezonde voeding. Vroeger was de verhouding tussen niet-gesuikerde en gesuikerde dranken 60-40; ondertussen is dat al 75-25. Op basis van bevragingen blijven we nieuwe en lekkere gerechten ontwikkelen, met als doel een nog meer duurzame keuken.

Luc Vanhaverbeke (Diensthoofd van de facilitaire dienst in het UZ Leuven)