Jasmien Wildemeersch, experte grootkeukens bij FoodWIN:
“We nodigen grootkeukens die voedselverspilling nog niet meten uit om hier snel werk van te maken! De eerste stap om voedselverspilling aan te pakken is immers een nulmeting uitvoeren. Zo kan je knelpunten identificeren, gericht actie nemen, en krijg je uiteindelijk meer vat op moeilijk voorspelbare factoren. Met een jaarlijkse herhaling van deze bevraging wil FoodWIN zicht krijgen op de sector en tegelijk het taboe rond voedselverspilling doorbreken. Vandaag weten we dat de helft van de grootkeukens al meet. Nu is het aan de andere helft om de kansen en voordelen ervan in te zien. Ik ben alvast benieuwd naar de resultaten volgend jaar!”
De meetkampioen
Bedrijfsrestaurants komen als winnaar uit de bevraging. Wel 70% van hen deed al een meting. En zij verspillen gemiddeld 10% voedsel. Van de 10 geserveerde borden, belandt er m.a.w. eentje in de vuilbak.
Daartegenover staat de jeugdzorg: geen enkele organisatie die de bevraging invulde meet al. Dus zij hebben momenteel geen zicht op wat ze echt verspillen. Het aantal onderwijsinstellingen (basisschool, middelbaar en universiteit) dat meet ligt hoger, maar ze hinken toch ook achterop met 37%. En gemiddeld verspillen scholen 11%.
Het meeste werk lijkt nog bij de ziekenhuizen te liggen. Ruim de helft doet al metingen, maar met gemiddeld 25% voedselverspilling, hebben zij het hoogste percentage. De meetmethode zelf is echter onbekend, mogelijks meten ziekenhuizen hun verspilling nauwkeuriger wat resulteert in een hoger cijfer. Dat zal een toekomstige bevraging moeten uitwijzen.
Win for life