U bent hier

Zandhoven. Lokalere groene energie kan niet: zonnedak met geld van burger op gemeentelijk dak geïnstalleerd door lokaal bedrijf

Bron: 
GVA 4 november 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Zonnewind

De gemeente, die het plat dak van sporthal Het Veld ter beschikking stelt, wordt na tien jaar de eigenaar.

Energiecoöperatieve Zonnewind opende zaterdag het zonnedak op gemeentelijke sporthal Het Veld in Zandhoven. De 364 panelen werden gefinancierd door de Zandhovense burger op een gemeentelijk dak. Het lokaal bedrijf Kti/Wti deed de installatie
 
Het zonnedak op sporthal Het Veld is in meerdere opzichten uniek. De 190 coöperanten van de in maart 2017 opgerichte energiecoöperatieve financierden de panelen. Kti-Wti, gespecialiseerd in duurzame energietoepassingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers uit Zandhoven, installeerde de panelen. De gemeente, die het plat dak van sporthal Het Veld ter beschikking stelt, wordt na tien jaar de eigenaar. Maar de eerste tien jaar gaat de opbrengst naar Zonnewind en zijn coöperanten.
 
“De jaarproductie van dit zonnedak bedraagt 100.000 kWh”, legt Jef Van de Peer van Zonnewind uit. “Dit komt overeen met een CO2-reductie van 30 ton per jaar en het energieverbruik van 30 gezinnen. 70% van de opgewekte elektriciteit wordt door de sporthal gebruikt, de overige 30% wordt op het net geïnjecteerd en kan via Renewers aangekocht worden door onze coöperanten. Zo kunnen zes gezinnen stroom van het zonnedak van de sporthal kopen.”
 
Via een schaarlift, bediend door personeel van Kti-Wti, konden geïnteresseerden na het vijfde Energie& CO(2) Café in de lucht naar het zonnedak gaan kijken.
 
Zonnewind - dat drijft op vrijwilligers - wil een tandje bijsteken en gaat vanaf 1 januari iemand halftijds in dienst nemen om nog meer projecten te ontwikkelen. “We hebben nu zonnepanelen gelegd op de winkel van Oorts in Pulderbos, installaties gedaan bij boer Kenis in Viersel en een zonnedak op de ruiterhal in Pulderbos geïnstalleerd. Een win-win-situatie voor zowel de eigenaar als voor ons. Samen met het zonnedak op de sporthal, is dit goed voor een uitsparing van 48 ton CO2 of het verbruik van 45 gezinnen. Dit kon gerealiseerd worden met de 276.000 euro die we via onze 190 coöperanten verzamelden. Dat is goed, maar een druppel op een hete plaat als je weet dat de CO2-uitstoot in Zandhoven per jaar zo’n 55.000 ton bedraagt”, zegt Van de Peer.
 
In de studiefase zitten momenteel mogelijk een vergistingsinstallatie bij boer Aerts van ’t Zwarthof in Zoersel, zonnepanelen op het dak van Keukens De Schutter in Zandhoven en melkveebedrijf Van den Brande in Pulderbos, zonnepanelen en ledverlichting en een warmtepomp bij bakkerij Berten en Iris in Massenhoven. Ook hoeveijs Den Achtersten Dries in Zoersel toont interesse in een samenwerking. “Intussen werken we ook aan een ‘verledding’ van de gemeentescholen in Zandhoven.”
 
Het windproject in Nederviersel zit in de koelkast. Op 2 december neemt Zonnewind deel aan de klimaatmars in Brussel. Geïnteresseerden die samen vanuit Zandhoven naar het station in Lier willen carpoolen die dag, mailen naar danny.gladines@zonnewind.org.
 
(kma)