U bent hier

Thermografische kaarten Hasselt klaar. Stadsdiensten geven advies.

Bron: 
De Standaard 28 oktober
Originele titel: 
Ook Hasselt verliest te veel warmte door het dak
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Ook Hasselt verliest te veel warmte door het dak
In januari fotografeerde de stad vanuit de lucht de warmteverliezen van alle Hasseltse daken. Op 12 november worden de kaarten online gezet. ‘Maar er is nog werk aan onze daken’, is de conclusie van schepen van Energie en Leefmilieu Joost Venken (Groen).

DIRK JACOBS

HASSELT Lang niet iedereen weet hoe het met het dak van zijn woning is gesteld. Nochtans verliest een woning tot 30 procent van haar warmte via het dak. Een slecht geïsoleerd dak zorgt voor een onnodig hoge energiefactuur en een onnodig grote CO2-uitstoot.
De thermografische kaarten zullen vanaf 12 november online beschikbaar zijn. Wie zijn adres invult, krijgt meteen het resultaat van zijn eigen huis te zien.

Momentopname

‘Maar het resultaat is niet altijd eenvoudig te interpreteren’, waarschuwt Venken. ‘Verschillende factoren beïnvloeden het resultaat van de meting. Het hangt er bijvoorbeeld van af of er een plat of een hellend dak ligt, of de ruimte onder het dak verwarmd wordt of niet, welke dakbedekking er ligt, ... Bovendien is de kaart een momentopname en geen wetenschappelijk instrument. Voor een juiste interpretatie zijn onze stadsdiensten dan ook ter beschikking op afspraak.’

Voor een juiste interpretatie zijn onze stadsdiensten dan ook ter beschikking op afspraak. Joost Venken, schepen energie en leefmilieu.

‘De thermografische kaart is er in de eerste plaats om onze inwoners te sensibiliseren, maar zal ook gebruikt worden om de gebouwen van de stad te evalueren. De stadsdiensten kunnen zo actieplannen opstellen voor de renovatie van de eigen gebouwen. In scholen en sporthallen bijvoorbeeld, zoals recent nog in Kiewit. Bovendien kun je van de kaart haast aflezen waar onlangs nieuw gebouwd werd. Runkst is daar een sprekend voorbeeld van: terwijl het oudere gedeelte er minder goed uitziet, zie je dat de recent gebouwde panden of wijken zoals Cederpark goed scoren. Ook elders in de stad kun je de gerenoveerde of nieuwe gebouwen er vaak uitpikken. Zo lees je in de binnenstad af dat de vernieuwde Inno-gebouwen goed in orde zijn, maar ook dat onze eigen gebouwen er ronduit slecht voorstaan. Hoog tijd dus dat het nieuwe stadhuis in gebruik komt en deze gebouwen een nieuwe bestemming kunnen krijgen.’ (dj)