U bent hier

Stadslandbouw rukt op in Gent

Bron: 
De Standaard 30 oktober 2018
Originele titel: 
Groenten kweken tussen oude dieselmotoren en gasturbines
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Urban Smart Farm
VAN ONZE REDACTRICE TULY SALUMU
 
GENT Stadslandbouw wint razendsnel aan populariteit in Gent. Nieuwe projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Van kweekbakken over dakterrassen tot verticale boerderijen in containers. En heeft u al van ‘aquaponics’ gehoord? Maar de kweekplaatsen in het dichtbebouwde stadscentrum zijn schaars en dus heel gewild. De energiecentrale in de Ham heeft ruimte over en is bereid die voor een prijsje te delen met enthousiaste stadslandbouwers, op vraag van de stad.
 
Vorige week lokte een rondleiding dertig geïnteresseerden. Bekende gezichten zoals dakboerderij Roof Food en zwammenkwekerij Pad en Stoel, maar ook veel nieuw bloed.
 
Zelfs vanuit Brussel kwamen mensen afgezakt. ‘We zijn op zoek naar meer ruimte en leveren al aan het Gentse restaurant Casserole’, zegt Dario Vunckx van de Brusselse boerderij MicroFlavours. ‘Op het vlak van stadslandbouw staat Gent veel verder. Het leeft hier gewoon meer.’
 
Gent en Garde
 

Het stadsplatform Gent en Garde is de spil van die vruchtbare voedingsbodem.

Het stadsplatform Gent en Garde is de spil van die vruchtbare voedingsbodem. Het online instrument zet al jaren in op een duurzame voedselstrategie. En dat begint te lonen: steeds meer Gentenaars verdienen hun brood met boeren in het stadscentrum. Bij Urban Smart Farm aan de Drongensesteenweg bijvoorbeeld zijn twee voltijdse krachten aan de slag (zie inzet).
 
Wie binnenkort de eerste zaadjes mag strooien in de energiecentrale, blijft voorlopig een vraagteken. Ook een bundeling van verschillende initiatieven op de locatie is mogelijk.
 
Geen hoogtevrees
 
Wie aan de Ham tussen de gasturbines aan de slag wil gaan, mag wel geen hoogtevrees hebben. Eén van de locaties die wordt opengesteld, is namelijk de oude kolenruimte op de zolder van de elektriciteitscentrale, op 25 meter hoogte.
 
Om er te geraken, moet je een hoop trappen met piepkleine treden trotseren. Maar ook daar heeft het personeel al een oplossing voor. ‘We willen een lift laten installeren’, zegt Luminus-manager Eric Perdu. ‘Op rekening van de toekomstige landbouwers natuurlijk.’