U bent hier

Proximity: op zoek naar manieren om je participatief budget optimaal in te zetten?

WIl jij ook burgers ondersteunen die meebouwen aan jouw duurzame gemeente? De Proximity campagne van BE Planet biedt een hapklaar programma van 8 stappen om het participatief budget van je gemeente op te krikken. BE Planet organiseert van A tot Z een projectoproep voor transitie initiatieven. Via een crowdfunding kunnen kunnen bedrijven en burgers de geselecteerde projecten ondersteunen met een financiële gift of vrijwilligerswerk. Zo creëren ze een ecosysteem van lokale actoren die zich inzetten voor transitie-initiatieven gedragen door burgers en verenigingen.

Steden en gemeenten spelen een sleutelrol in de ecologische transitie en de strijd tegen de klimaatverandering. Samenwerking is de sleutel tot succes en noodzakelijk om de impact te vergroten. De campagne Proximity zorgt ervoor dat iedereen een bijdrage kan leveren volgens zijn of haar middelen of wensen. Steden en bedrijven krijgen een 'kant-en-klare' oplossing om dit mogelijk te maken. Niet alleen maken ze deel uit van een uniek samenwerkingsverband, eveneens is ze een middel om financiële en/of materiële middelen te werven, om mensen de handen uit de mouwen te laten steken en om burgers en organisaties die lokaal actief zijn te mobiliseren, ten voordele van tal van burgerprojecten. 

Proximity bestaat uit:

  • Ontmoetingen tussen verschillende lokale actoren om elkaar te leren kennen en om de eerste samenwerkingsverbanden te smeden
  • Een projectoproep gericht op burgers en verenigingen die bijdragen aan de ecologische, maatschappelijk en sociale transitie, in hun stad. Een onafhankelijke jury, bestaande uit deskundigen en burgers, selecteert de laureaten die een eerste financiële steun van de stad krijgen alsook een ondersteuning van le Reséau Transition en Be Planet.
  • Steun van lokaal gevestigde of actieve bedrijven, ondernemers en handelaars, die van harte welkom zijn om zich aan te sluiten bij dit innovatieve ecosysteem zodat ze hun ervaring en comptenties kunnen delen en concrete acties dicht bij huis ondersteunen.
  • Een grote lokale mobilisatiecampagne om nog meer financiële middelen, materiaal, competenties en vrijwilligers te werven om de laureaten extra te helpen.  
     
Wil je meer weten over hoe Proximity ook bij jou in de buurt gelanceerd kan worden?