U bent hier

Plan om 5.000 Bruggelingen minder voedsel te laten weggooien

Bron: 
Het Nieuwsblad 28 januari 2020
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

De stad Brugge investeert 120.000 euro in een project om 5.000 Bruggelingen minder voedsel te laten verspillen. Voor het project Food Winners werkt de stad samen met het Brugse Food Lab. “Voor een eerste fase gaan we op zoek naar vijftig ambassadeurs. Via workshops, waaronder kooklessen, krijgen ze vaardigheden aangeleerd om minder voedsel te verspillen. Tijdens deze fase zullen ze ook nauwgezet bijhouden hoeveel voedsel ze weggooien”, zegt schepen van Klimaat Minou Esquenet (CD&V).


In een volgende fase in 2021 wordt het aantal deelnemers opgetrokken tot 500 en in 2022 wil het stadsbestuur zelfs 5.000 Bruggelingen engageren om hun voedselverlies met 30 procent te reduceren. Het stadsbestuur investeert 120.000 euro in het project. De overheid selecteerde Food Winners als klimaatproject en neemt via een subsidie 75 procent van de kosten op zich.

Eerder werkten de stad Brugge en Food Lab al een gelijkaardig project uit voor de Brugse zorginstellingen, waarmee spectaculaire resultaten werden behaald. Zo wist een woon-zorgcentrum zijn voedselverspilling met bijna de helft te verminderen. Het belang van minder voedselverspiling is volgens schepen Esquenet niet te onderschatten. “Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, eindigt in de afvalbak. Dat is niet alleen slecht voor de portemonnee maar ook voor het milieu. Voedselverspilling vormt een aanzienlijke bron van CO 2-uitstoot.”

(ktb)

INFO Kandidaten kunnen zich binnenkort aanmelden op de website foodlab.brugge.be.