U bent hier

Kortrijk: Stormloop verwacht op stadsproject met zonnepanelen

Bron: 
HLN 25 september 2018
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

De stad laat in 2019 gefaseerd 3.500 zonnepanelen op stadsgebouwen installeren. Kortrijkzanen kunnen voor een eerste fase vanaf morgen om 9 uur per persoon tot maximum vijf aandelen van elk 250 euro van energiecoöperatieve BeauVent kopen, om het project van ruim 1 miljoen euro te financieren.

"We rekenen op 'Tomorrowland-toestanden', wacht niet te lang", voorspelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester-Open Vld). "Voor een gelijkaardig project met een warmtenet in Oostende werd in minder dan twaalf uur 1 miljoen euro opgehaald", zegt Bram Pauwels van de cvba BeauVent. "Omdat we sinds 2000 garant staan voor een jaarlijks financieel rendement van 6 procent. Let wel: een garantie is het niét. Je investeert er dus het best geld in dat je overhebt." 

Goed voor een jaarproductie van meer dan 950.000 groene KWh, wat overeenstemt met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 270 gezinnen.

Opvallend: met een minimum-instapbedrag van 250 euro is het sowieso niet voor personen met minder financiële middelen weggelegd. "Nog lager dan 250 euro gaan, kon niet", stelt Vandendriessche. De 3.500 zonnepanelen komen onder meer op sportcentrum Lange Munte, de gebouwen op Weide, het Erfgoeddepot en muziekcentrum Track. "Goed voor een jaarproductie van meer dan 950.000 groene KWh, wat overeenstemt met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 270 gezinnen", zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a). "Het draagt bij om van Kortrijk een klimaatstad te maken." Er komt in 2019 nog een kapitaalsoproep, voor een tweede fase.

Wie er morgen woensdag al meteen bij wil zijn: surf om 9 uur naar www.kortrijk.be/zonnedelen. (LPS)


Om te reageren op artikels dien je eerst te registreren of in te loggen.