U bent hier

Kleine bosjes hebben een groot ecologisch nut

Bron: 
De Standaard 3 december 2019

Doe niet meewarig over kleine bosjes. Ze slaan per vierkante meter meer koolstof op dan hun grote broers.

BRUSSEL Het gangbare idee is: we willen grote aaneengesloten natuurgebieden en bossen. Die zijn robuuster en beter voor de biodiversiteit. Twee onderzoekers van de Universiteit Gent doen nu een poging om het kleine bosje op te waarderen. Kris Verheyen en Pieter De Frenne van de vakgroep Omgeving bestudeerden 224 van die bosjes – kleiner dan één hectare of een voetbalveld – in vier landen (Frankrijk, België, Duitsland en Zweden).

Voor België ging het om de Vlaamse Ardennen en Vlaams-Brabant. In de afgebakende studiegebieden van vijf bij vijf kilometer stonden er vijftig tot zeventig van die bosjes.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat die plukjes best wel goed scoorden. Zo slaan ze per oppervlakte-eenheid meer koolstof op dan hun grotere tegenhangers. Ze zijn met andere woorden efficiënter.

Efficiënter

Hoe verklaren ze dat? ‘Harde uitspraken kunnen we daar niet over doen’, zegt De Frenne. ‘Maar het kan te maken hebben met het feit dat ze in verhouding meer rand hebben. 

Met deze bevindingen pleiten Verheyen en De Frenne ervoor de kleine bosjes ernstiger te nemen in het beleid.

Er komen daardoor meer nutriënten binnen vanuit de omliggende landbouw. Zo beginnen er planten te groeien die je in andere bossen niet vindt. Het is er ook wat warmer. Daardoor groeien de bomen ietsje sneller.’ Nog een gevolg is dat je er meer bessen, jonge boompjes en ander voer voor dieren vindt, met name voor reeën en everzwijnen.

Iets wat bezorgde wandelaars ook zal interesseren: de onderzoekers troffen er minder teken aan. De teek is potentieel drager van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Met deze bevindingen pleiten Verheyen en De Frenne ervoor de kleine bosjes ernstiger te nemen in het beleid. ‘We zeggen niet: leg vooral kleine bosjes aan ten nadele van de grote. Zo’n trade-off is ongewenst. De grote blijven het beter doen qua biodiversiteit. Wel zou het goed zijn dat de Europese en andere bescherming zich niet langer alleen op de grote bos­complexen richt. Zeker in Vlaanderen, met zijn versnipperde natuur en zijn vele bossen kleiner dan vijf hectare, is dit relevant.’ (ty)