U bent hier

Ecopower en HagelandStroomt versnellen de energietransitie in Scherpenheuvel-Zichem

Bron: 
Ecopower
Foto: HagelandStroomt
Op 2 en 3 mei werden er 146 coöperatieve zonnepanelen geplaatst op het dak van ontmoetingscentrum De Hemmekes in Scherpenheuvel-Zichem. Het totale vermogen van de installatie bedraagt 40 kWp, de verwachte jaarlijkse productie is 36.000 kWh.
 
Samenwerking loont
 
Dit project is alweer een mooi voorbeeld van samenwerking tussen burgerinitiatieven onderling en met de lokale overheid. Enkele geëngageerde burgers, die een actieve rol opeisen in de democratisering en verduurzaming van onze energievoorzieningen, verenigden zich in het burgerinitiatief HagelandStroomt en namen het initiatief voor het project. De stad stelde vervolgens het dak ter beschikking, de financiering van de installatie gebeurde met kapitaal van burgers uit het Hageland die samen 160 coöperatieve aandelen kochten via Ecopower.
 
Na de zonnepanelen, een elektrische deelwagen en laadpaal
 
De zonnepanelen op De Hemmekes kaderen in een breder pilootproject van HagelandStroomt dat naast lokale energieproductie ook een elektrische deelwagen en een laadpunt omvat. Via ‘Overal Stroomversnellers’, in 2018 gelanceerd door de Vlaamse overheid om lokale energie-initiatieven een financieel duwtje in de rug te geven, kreeg het drieledige project al 22.924 euro overheidssteun. Voor de zonnepanelen werd het nodige kapitaal van 40.000 euro vlot opgehaald bij de lokale bevolking, de overheidssteun kan zo gebruikt worden voor de deelwagen en de laadpaal.
 
Meer over HagelandStroomt
 
HagelandStroomt is een initiatief van vzw Transitie Scherpenheuvel-Zichem en enkele geëngageerde burgers uit de regio. Onder de vleugels van de LICHT-werking van de provincie Vlaams-Brabant, waarin Ecopower als gevestigde coöperatie een begeleidersrol opneemt, wilt HagelandStroomt op termijn uitgroeien tot een volwaardige energiecoöperatie. Zelf aandelen uitgeven kan op dit moment nog niet, daarom wordt er voor de plaatsing en de financiering van de zonnepanelen samengewerkt met Ecopower.
 
Op 8 september geeft HagelandStroomt een feest voor de officiële inhuldiging van de zonnepanelen, de elektrische deelwagen en de laadpaal. Alle Hagelanders zijn van harte welkom!