U bent hier

De burenpremie: samen BENoveren loont

Bron: 
Eandis Infrax

Goed nieuws voor wie zijn woning onderhanden wil nemen: dankzij de burenpremie kan je voortaan samen met je buren en onder professionele begeleiding je schouders zetten onder een gezamenlijk benovatieproject. Waarom dat loont en hoe het praktisch in zijn werk gaat. We beantwoorden vijf veelgestelde vragen.

Waarom is het interessant om samen met mijn buren een renovatieproject op te starten?

Zowat elke renovatie van een bestaande woning draait rond een aantal klassiekers, zoals dak-, muur- en/of vloerisolatie, ramen vervangen of de installatie van een ventilatiesysteem. Door die werken te bundelen, komen aannemers sneller met hun offerte over de brug tegen een interessantere prijs. Verder kan je heel wat kosten delen. Denk maar aan de huur van machines, een steiger of een puincontainer. Maar samen renoveren is meer dan alleen kosten drukken. Je kan volop tips en ervaringen uitwisselen met je buren, waardoor je elkaar op een originele manier beter leert kennen.

Stel dat we met de buurt BENOveren, wie gaat ons project dan trekken?

Daarvoor wordt een netwerk van zogeheten BENOvatie- coaches op poten gezet. Dankzij hun uitgebreide ervaring op bouwtechnisch vlak loodsen ze jou en je buren doorheen het hele BENOvatieproject, van planning over offerte-aanvragen tot de opvolging van de werken. BENOvatiecoaches moeten aan strikte voorwaarden voldoen en een erkenning op zak hebben. Op www.eandis.be vind je een lijst met de BENOvatiecoaches die in jouw regio actief zijn.

Voor welke taken kunnen we concreet bij zo’n BENOvatiecoach aankloppen?

Eerst licht de BENOvatiecoach de woningen van de   deelnemers door om een gedetailleerd plan op te stellen van de werken. Op basis daarvan maakt hij meetstaten op, zodat jij en je buren een beter inzicht krijgen in het totale kostenplaatje, de energiebesparingen, financieringsmogelijkheden en eventuele premies. Vervolgens vraagt hij offertes op bij verschillende aannemers, helpt hij om knopen door te hakken en volgt hij de uitvoering van de werken op. Tot slot helpt hij je bij het aanvragen van de premies waar je recht op hebt. Voor al die taken wordt de BENOvatiecoach vergoed via de burenpremie.

Hoeveel bedraagt de burenpremie en onder welke voorwaarden kunnen we ervan profiteren?

De premie bedraagt maximaal 400 euro per wooneenheid per BENOvatiemaatregel, op voorwaarde dat er minstens tien deelnemers zijn in het collectieve renovatieproject. Zeven maatregelen komen in aanmerking: dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie op volle grond, plafondisolatie van kelders of verluchte ruimtes onder een verwarmde verdieping, hoogrendementsbeglazing en installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Moeten we in dezelfde straat wonen om samen in een burenpremieproject te kunnen stappen?

De burenpremie geldt voor buren, maar zeker ook voor mensen die in hetzelfde appartementsgebouw wonen of in dezelfde wijk of gemeente. Wel noodzakelijk is dat minstens tien woningen of appartementen aansluiten bij het collectieve renovatieproject. Voor gebouwen met meer dan tien appartementen, komen alleen wooneenheden uit hetzelfde gebouw in aanmerking voor de premie.

Voorbeeld: de bewoners van 10 woningen kiezen in totaal 20 keer een maatregel uit de lijst: 7 zoldervloeren en 3 kelderplafonds worden geïsoleerd, er wordt in 6 huizen hoogrendements- beglazing geïnstalleerd en 4 buren investeren in een zonneboiler. De BENOvatiecoach heeft dus recht op 20 x 400 euro = 8000 euro. Hij krijgt het bedrag rechtstreeks van Eandis op zijn rekening gestort zodra zijn opdracht erop zit. Jij en je buren krijgen de premie dus niet zelf in handen. Belangrijk: spreek vooraf goed af met je BENOvatiecoach wat je van hem verwacht voor welk budget.

 

Maak je buren warm en/of stel je kandidaat bij een van de BENOvatiecoaches in je regio. Hij kan je ook met andere geïnteresseerden in contact brengen. Je vindt de lijst met erkende BENOvatiecoaches en alle nuttige documenten op de site van Eandis.

Wil jij zelf BENOvaticoach worden? Stel je kandidaat via www.eandis.be/BENOvatiecoach-worden
 

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: