U bent hier

Aalst. Restwarmte Tereos-fabriek moet 200 woningen op nieuwe Zuidkaai verwarmen

Bron: 
Het Nieusblad 22 mei
Odebrecht, de ontwikkelaar van woonproject de Zuidkaai op de voormalige Electrabelsite in Aalst, bereikte een overeenkomst met netbeheerder Fluvius, de stad Aalst en glucose- en zetmeelfabriek Tereos Starch en Sweeteners. Ze bekijken samen hoe restwarmte uit de fabriek gebruikt kan worden om de toekomstige tweehonderd woningen naast de Dender te verwarmen.
 
Sinds dit jaar worden er bij nieuwe bouwprojecten geen individuele gasaansluitingen meer voorzien. Daarom moeten projectontwikkelaars op zoek gaan naar alternatieve bronnen van collectieve en duurzame energie
zoals warmtepompen of restwarmte via warmtenetten. Uit het onderzoek zal moeten blijken of het haalbaar én rendabel is om een warmtenet te installeren waarbij Tereos als warmteproducent fungeert. Als dat geïnstalleerd kan worden, zal Aalst bekijken of ook stadsgebouwen op het warmtenet kunnen aantakken.
 
“Dat zal het Aalsterse energieverbruik en de CO 2-uitstoot doen afnemen” , zeggen schepen van Omgevingsvergunningen Caroline Verdoodt (N-VA) en schepen van Energie atrien Beulens (onafhankelijk). “Hier op de Zuidkaai willen we een voortrekker zijn en daarom nemen we mee het initiatief voor dit eerste, nieuwe warmtenet in Aalst”, zegt Stefan Franck, directeur projectontwikkeling bij Odebrecht. “Zo kunnen we bijna energieneutrale (BEN) appartementen aanbieden, die niet alleen duurzaam zijn maar ook een aanzienlijke kostenbesparing bieden voor de bewoners.” De oplevering van de eerste vijftig appartementen op de Zuidkaai is gepland voor de zomer van 2023. Daarna komt er nog een mix van 150 appartementen en woningen, onder meer in een woontoren. (lds)
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: