U bent hier

17 burgerinitiatieven mogen 1,35 miljoen verdelen in Gent

Bron: 
Het Laatste Nieuws
Originele titel: 
Deze 17 projecten mogen 1,35 miljoen verdelen
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Wannes Nimmegeers

De geveltuinbrigade van Steven Geirnaert komt bij iedereen die dat wil een geveltuin aanleggen. Dit project kreeg van de burgers de meeste stemmen.

Gent. Zeventien vindingrijke projecten bedacht door Gentenaars mogen de komende jaren worden ontwikkeld. Boomhutten met hangbruggen op het Fonteineplein, ronddwalende bomen, een kinderboerderij en de opwaardering van de kiosk van het Citadelpark. Het staat plots allemaal op de planning.

Dit zijn de 17 winnaars.

De geveltuinbrigade
91.747 euro
Op eenvoudig verzoek komt de geveltuinbrigade een geveltuintje aanleggen.
Meestal is dat niet meer dan een stoeptegel die wordt aangelegd. Het Gentse Milieufront zit achter dit concept. Ze willen samen met Refu-interim, vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen, en wijkorganisaties de handen uit de mouwen steken. Het doel is 500 geveltuintjes aanleggen. Dit project kreeg de meeste stemmen van allemaal.

Buurthoeve De Ontmoeting
105.000 euro
Vzw Zwerfgoed bezit een aantal stallen in de Beekstraat in haar bezit en wil die verbouwen tot een buurthoeve. Het moet een ontmoetingsplek voor jongeren worden met onder andere een hoevewinkel en -terras, een pizza- en broodoven en een volwaardige ruimte voor het Voedselteam.

De Hutsepot
150.000 euro
De loods ‘Apollinaris’ aan het Hutsepotbos in Zwijnaarde wordt verbouwd en moet een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Verenigingen uit de buurt zullen er activiteiten kunnen organiseren en er komen picknicktafels, zowel buiten als binnen.

Ontmoetingsplek naast Drongense bib
67.412 euro
Nog een ontmoetingsruimte, maar dan in het bos naast de bibliotheek van Drongen. Daar wordt onder andere een buitenklas aangelegd om de jongeren van de scholen in de buurt te laten kennismaken met de natuur.

Buurthuis in een aanhangwagen
105.684 euro
Wondelgem krijgt een mobiel buurthuis. De aanhangwagen zal plaats bieden aan een tent, tafels, stoelen, een buitenkeuken, een koffiemachine, glazen en bestek. Die kan overal in Wondelgem opgezet worden.

Eindelijk een kinderboerderij
149.820 euro
Kinderboerderijen zijn in Gent ver te zoeken. Daarom wil dit project een kinderboerderij beginnen in de 19de eeuwse gordel. Een exacte locatie is er nog niet. De dieren worden verzorgd door vrijwilligers uit de buurt en ook de indieners willen samenwerken met kwetsbare doelgroepen die in het normaal economisch circuit uit de boot vallen, zoals langdurig werkzoekenden of mensen met een arbeidsbeperking, in de vorm van sociale tewerkstelling.

300 vierkante bomen
140.000 euro
Eigenlijk zijn het geen bomen maar mospanelen. Zou zouden er in heel de stad zo’n 300 geplaatst moeten worden. Een mosplant zou evenveel lucht moeten zuiveren als 300 bomen. De productie gebeurt via sociale tewerkstelling.
Gentenaars profiteren vanaf het eerste prototype van zuivere lucht en decoratief groen. De universiteit meet of de mospanelen een invloed hebben op de luchtkwaliteit.

Extra vrijwilligers voor De Sloep
65.000 euro
De Sloep vzw, dat al jaren werkt aan een laagdrempelig aanbod voor gezinnen met jonge kinderen die in de grootste kwetsbaarheid overleven. Met het geld wil de vzw meer vrijwilligers werven. Zo hoopt men meer dan 1000 gezinnen in nood te helpen.

Helpende handen van handelaars
100.000 euro
Een groep sociaal geëngageerde Gentenaars wil een netwerk starten van handelaars die kleine diensten aanbieden aan kwetsbare groepen. Dat kan alles zijn, van een gratis knipbeurt bij de kapper, het bijvullen van waterflessen of het bijhouden van een rugzak. De Enchanté’ers willen ook niet-handelaars in het verhaal betrekken door bijvoorbeeld een extra koffie te betalen en te schenken bij een van de deelnemende handelaars.

Boomhutten voor het Fonteineplein
57.932 EUR
De bomen aan het Fonteineplein worden voorzien van boomhutten en verbonden door hangbruggen. Extra feeërieke verlichting moet het betonnen plein van de Brugse Poort een heel nieuw aanzien geven. Kinderen kunnen er spelen, maar ouderen kunnen er ook nog van de rust genieten.

Tweede leven voor de kiosk
45.550 EUR
De kiosk in het Citadelpark wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Het is een prachtig en vrij uniek bouwwerk. Ze frissen de kiosk op, pakken het groen rondom aan, kopen technisch materiaal, installeren een WiFi-spot, ontwikkelen een logo,... en organiseren een reeks van activiteiten.

Reigersparkje
20.000 euro
Een restant van een oud hoeveterrein wordt onder handen genomen door de werkgroep Sint-Pieters-Buiten, het Lucernacollege en de vzw mozaïek. Het terrein moet een buurttuin worden. De tuin staat open voor iedereen: kinderen, gezinnen, scholieren, ouderen, passanten, mensen met meer of minder beperkingen.

Oud zoohuisje wordt ZOOmerhuisje
27.500 euro
Het Muinkpark was vroeger de Gentse Zoo. Behalve de straatnamen in de buurt is er nog maar weinig overgebleven van de dierentuin, maar er staat nog een klein huisje in het park uit die tijd. Het is slechts een paar vierkante meter groot, maar het zal opgelapt worden en door het Muinkparkwijkcomité omgevormd worden tot mini-buurthuis met bijhorende activiteiten.

Mobiel bos voor de binnenstad
110.000 euro
Een Gentse landschapsarchitect en kunstenaar willen in de binnenstad een klein bos met mobiele bomen maken. Dit bos kan rondreizen in de stad dankzij aangepaste plantenbakken. Er is ook zit- en speelmeubilair voorzien. Het wordt een plaats waar mensen kunnen rusten, spelen, zitten, lezen,...

Samen bakken in een houtoven
30.000 euro
Een aantal buren in de Onderstraat wil in het Hof van Ryhove een houtoven bouwen. Rond dit bakhuis ontmoeten omwonenden, cursisten van de bakkerijopleiding en kinderen elkaar en wordt de kennis over brood en het vakmanschap van het bakken gedeeld.

Helpr helpt
50.000 euro
Een online platform dat mensen die hulp nodig hebben in contact brengt met hulpvaardige personen. Het is een aanvulling op het al bestaande professionele hulpnetwerk. Wie hulp biedt krijgt daarvoor een kleine vergoeding.

Babyspots in de binnenstad
34.295 euro
Handelszaken, stadsdiensten, musea, ... die een aangepaste infrastructuur hebben en open staan voor jonge gezinnen, worden gepromoot als BabySpots. Er worden ook pakketten verdeeld om kinderen te verzorgen en te voeden. Evenementen zullen dan weer een kraam-caravan kunnen ontlenen, een ideale plek waar moeders met hun baby zich even kunnen afzonderen.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: