Meer gevelgroen in het straatbeeld van Sint-Niklaas
Grijze gevels opfleuren met groenslingers, klimplanten én geveltuinen? Sint-Niklaas doet het met ondersteuning van ons nieuwste lid vzw Groene Gevels. Een ware metamorphose staat de stad de komende jaren te wachten. Want de geplande vergroening zal niet alleen mooier en gezonder zijn voor de inwoners, het brengt ook heel wat klimaat- en milieuvoordelen: extra verkoeling in de zomer, meer biodiversiteit, betere waterinfiltratie door ontharding én zuiverdere lucht.


De mensen van Groene Gevels werken met materiaal dat een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achterlaat en houden rekening met de recycleerbaarheid van het materiaal wanneer deze wordt verwijderd. Ook worden de gevels voor de installatie ook steevast geïnspecteerd op draagkracht, barsten en beschadigingen.
Bernadette Pieters - duurzaamheidsambtenaar Sint-Niklaas
We nemen je mee in de verschillende fasen van het ondersteuningstraject.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is alles. “Samen met de stad stelden we een doordacht plan op voor de verfraaiing van open ruimtes, verbindende groene slingers en geveltuintjes voor de bewoners.”, vertelt Remco De Geyter van Groene Gevels. “Goede communicatie en participatie stonden daarin centraal, zowel met de verantwoordelijken van de stad als met de bewoners, gebruikers én eigenaars van de gebouwen. We betrokken hen ruim vóór de uitvoering van de werken en maakten goede afspraken over wanneer we de werken precies zouden uitvoeren.”

Aanleg
Die gebeurt met aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en ecologie. “De mensen van Groene Gevels werken met materiaal dat een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk achterlaat en houden rekening met de recycleerbaarheid van het materiaal wanneer deze wordt verwijderd”, vertelt Bernadette Pieters, duurzaamheidsambtenaar van Sint-Niklaas. “Ook worden de gevels voor de installatie ook steevast geïnspecteerd op draagkracht, barsten en beschadigingen.”

Participatie
We proberen doorheen heel het traject aandacht te hebben voor participatie”, zegt De Geyter. “In eerste instantie doen we dat door inwoners warm te maken om een geveltuintje aan te leggen. We bekijken samen wat en hoe we gaan vergroenen en stimuleren betrokkenen om fysiek mee te helpen met de aanleg. Dankzij die ervaring zullen ze later misschien zelf aan de slag gaan in hun eigen woning of omgeving.”

Maar ook op buurtniveau heeft Sint-Niklaas plannen. “De aanleg van groene gevels aan een heraangelegde straat was de ideale gelegenheid om een participatietraject op te zetten. Het verhoogt de betrokkenheid tot groen en de natuur in het algemeen”, aldus De Geyter.

Resultaten: voor én na
Door als stad of gemeente in te zetten op (gevel)groen en inwoners daarbij te betrekken, worden ze geïnspireerd door de vele mogelijkheden ervan. Op deze foto’s zie je hoe kleine groene ingrepen op een paar jaar tijd kunnen zorgen voor een wereld van verschil.



