Goed onderhouden trage wegen nodigen uit om ontdekt en gebruikt te worden. Lokale besturen kunnen ook hun inwoners hierbij betrekken. Wegspotters is een laagdrempelige methode die garant staat voor meer betrokkenheid van de burgers, minder administratief werk en meer controle over alle trage wegen in de gemeente. De handige app Routechecker zorgt ervoor dat vele handen licht werk maken.
Wegspotters zijn vrijwilligers die ten minste één keer per seizoen, vier keer per jaar, ‘hun’ trage wegen controleren. Problemen met de toegankelijkheid of staat van de trage wegen en bermen geven ze rechtstreeks door aan de gemeente via het centraal communicatiesysteem. Is de bewegwijzering oké? Versperren obstakels de weg? Ligt er zwerfvuil? De gemeente verhelpt het probleem en koppelt via datzelfde systeem terug naar de Wegspotters.
Projectwebsite met voorbeeldprojecten: Op www.wegspotters.be kan je kijken hoe ze het in andere gemeenten aanpakken.
Om een Wegspotterwerking uit te bouwen is het noodzakelijk dat de gemeente beschikt over een recente inventaris volgens de richtlijnen van het tragewegenregister (< hier invoegen link naar fiche aanbod ivm de inventaris).
Fase 1: Opstartjaar
Trage Wegen zorgt samen met de gemeente voor een vlotte opstart van een wegspotterwerking. We maken een aangepast GIS-project en implementeren het meldingsplatform Routechecker. We geven een demo van Routechecker en verdere technische ondersteuning.
We zorgen voor een betrokken groep vrijwilligers door de Wegspotters op verschillende momenten samen te brengen. We organiseren een startmoment, een demo van het meldingsplatform, een ontmoetingsmoment en een slotmoment. We begeleiden de vrijwilligers die hulp nodig hebben en zorgen voor algemene communicatie.
In Oost-Vlaanderen verzorgen ook de Regionale Landschappen de opstart van de Wegspotters.
Fase 2: Opvolging
Na het opstartjaar zijn de gemeente en haar Wegspotters klaar om de controle en opvolging zelf in handen te nemen. Trage Wegen zorgt voor overkoepelende communicatie met alle Wegspotters in Vlaanderen via een nieuwsbrief en organiseert bovenlokale ontmoetingsmomenten.
- De gemeente staat in voor het opvolgen en behandelen van de meldingen die de vrijwilligers doorgeven, ook de terugkoppeling na behandeling is belangrijk.
- De gemeente zorgt voor de logistiek (zaaltje) en het onthaal (uitnodiging, attentie) voor de vrijwilligersbijeenkomsten.
De richtprijs voor de opstart in een gemeente is 10.500 euro. Ligt jouw gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen? Dan krijg je extra financiële ondersteuning voor dit project.
Jaarlijks betaalt de gemeente ook abonnementskosten voor het gebruik en de updates van het Routechecker platform. Deze kosten bedragen ongeveer 1.500 euro.
Alle prijzen zijn excl. Btw
Omgevingscontract provincie Oost-Vlaanderen
Via het omgevingscontract van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen Oost-Vlaamse gemeenten een financiële ondersteuning ontvangen.
Meer info en ontdek nog andere projecten die in aanmerking komen
Offerte aanvragen
