U bent hier

Wegspotters: inwoners waken over trage wegen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Mobiliteit
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)
Propere trage wegen nodigen uit om ontdekt en gebruikt te worden! Als lokaal bestuur kan je hier samen met je inwoners aan werken. Instappen in de wegspotters-module betekent meer betrokkenheid van de burgers, minder administratief werk en meer controle over alle trage wegen in de gemeente. De handige MobiMelder-app zorgt ervoor dat vele handen licht werk maken.
 
Wat zijn Wegspotters?
 
Wegspotters zijn wandelliefhebbers die waken over de toegankelijkheid van trage wegen. Minstens één keer per seizoen controleren ze ‘hun’ trage wegen. Is de bewegwijzering oké? Versperren obstakels de weg? Ligt er zwerfvuil? Problemen melden ze rechtstreeks aan de gemeente via een centraal communicatiesysteem, de MobiMelder. De gemeente verhelpt het euvel en koppelt via datzelfde systeem terug naar de Wegspotters.
 
Waarom instappen?
 
Het project Wegspotters kan jouw gemeente heel wat werk besparen. Enerzijds verzekert het project dat alle trage wegen regelmatig worden gecontroleerd. Anderzijds verlicht MobiMelder de administratieve taken. Het project verhoogt ook de betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijk tragewegenbeleid. En doordat de trage wegen proper blijven, nodigen ze uit om ontdekt en gebruikt te worden. Zo blijft hun bestaan verzekerd.
 
Hoe kan de gemeente aan de slag?
 
Een voorwaarde voor het opstarten van een Wegspotters project in jouw gemeente is het beschikken over een tragewegenplan (kijk ook bij aanbod: Begeleiding bij de opmaak van een gemeentelijk tragewegenplan).
 
Richtprijs
 
De opstart van de Wegspotters-module houdt het volgende in:
  • 10 begeleidingsdagen gedurende 1 jaar: oa startmoment, demo meldingsplatform, begeleiding van de wegspotters, ontmoetingsdag, … 
  • de opmaak van een aangepaste shapefile, algemene communicatie
 
De richtprijs voor de opstart in een gemeente is 6000 euro. Ligt jouw gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen? Dan krijg je extra financiële ondersteuning voor dit project.
 
Na het opstartjaar zijn de gemeente en haar wegspotters klaar om de controle en opvolging zelf in handen te nemen. Vanaf dan zijn er enkel de jaarlijkse abonnementskosten voor het gebruik en de updates van het MobiMelder-platform.
 
Deze kosten worden o.b.v. het aantal inwoners berekend.
(< 15.000: €590, 15.001 - 30.000: €790, 30.001 - 45.000: €1.090, 45.001 - 60.000: €1.390, 60.001 - 75.000: €1.690, > 75.000: €1.990)
 
Alle prijzen zijn excl. btw
 
Interesse?
 
 
Voorbeeldproject
Op www.wegspotters.be kan je kijken hoe ze het in Buggenhout, Laarne, Lebbeke, Merelbeke en Wetteren aanpakken.
 
 
‘Wegspotters’ is een project van de Provincie Oost-Vlaanderen i.s.m. Trage Wegen vzw en alle Oost-Vlaamse Regionale Landschappen.