U bent hier

Watervriendelijke tuinen

Doelgroep: 
Burger
Thema: 
Ruimte
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)
Toon Malevé
09 235 25 10

Felle onweersbuien met veel regenvlagen, en tegelijkertijd periodes van extreme hitte. Ook België ontsnapt er niet aan. De voorbije jaren is het inzicht dan ook gegroeid dat we anders moeten omgaan met hemelwater om watertekort en wateroverlast te voorkomen. Een burger kijkt dikwijls naar de overheid voor oplossingen, terwijl een deel van de oplossingen in private tuinen ligt. Tuinen vangen water op, bufferen en laten water infiltreren en dragen zo sterk bij aan de strijd tegen waterschaarste. Als er te veel verhard wordt, dringt er minder regenwater in de grond en lopen rioleringen over. Het GARMON-project, waarbij een tuinenkaart voor Vlaanderen werd ontwikkeld, toont aan dat onze bijna 2.500.000 tuinen zo’n 12,5% van de oppervlakte van Vlaanderen beslaan.  

In deze module ontwerpen we een traject rond watervriendelijke tuinen. De problemen rond klimaat en milieu lijken zo groot dat de gemiddelde burger denkt dat het boven zijn of haar petje gaat. Tijdens het traject bewijzen we het tegendeel, en bezorgen we burgers een heleboel tips en tricks om van hun tuin een klimaatbestendig paradijs te maken. We werken met behulp van een online campagne ‘Maak je tuin waterproof’. Samen werken we drie maanden rond ontharding, infiltratie en wateropvang. Burgers schrijven zich in via een op maat gemaakte website (zie voorbeeld gemeente Temse) en ontvangen na hun inschrijving wekelijks een opdracht via mail waar ze mee aan de slag kunnen in hun eigen tuin. Join For Water voorziet doorheen het traject een workshop over water in de tuin waar burgers gratis aan kunnen deelnemen. Tijdens deze workshop dompelen we burgers onder in het waterverhaal en geven we tuinadvies. Burgers krijgen tijdens dit traject allerlei kleinschalige oplossingen aangeboden die met wat handigheid zelf uit te voeren zijn in de eigen tuin. Om burgers aan te sporen om zich in te schrijven verloten we onder de deelnemers op het einde van de campagne een regenton.  

Projectverloop 

  1. Startoverleg
    Tijdens het startoverleg lichten we het traject toe en passen we waar nodig het traject aan op maat van de gemeente/stad. Daarnaast bespreken we enkele praktische zaken zoals personeelsinzet, timing workshop, samenstelling kernteam en de start van de campagne.  
  2. Uitwerken van planning 
    Het ontwerp voor het traject rond watervriendelijke tuinen wordt omgevormd tot een planning. Voor iedere activiteit wordt een draaiboek en retroplanning uitgewerkt.  
  3. Ontwerpen van campagnemateriaal 
    Join For Water ontwerpt het communicatiemateriaal op maat van de gemeente/stad (bv. ontwerp website, affiches, flyers, mailing …). 
  4. Communicatie 
    Met de communicatieambtenaar wordt een planning opgemaakt voor de communicatie en helpen we bij het schrijven van wervende inhoud voor de communicatiekanalen. De gemeente is zelf verantwoordelijk voor de verspreiding van het communicatiemateriaal (bv. affiches, flyers, social media …).
  5. Workshop + gratis tuinadvies 
    Tijdens de campagne geeft Join For Water een workshop over ontharding en opvang. De deelnemers leren hoe je als burger een kleinschalig project rond ontharding en opvang realiseert en wat je wel en niet mag doen.
  6. Evaluatie van het traject 
    Op het einde van het traject voorzien we met alle betrokken actoren een evaluatiemoment.  

Prijs 

3.550 euro, excl. BTW, exclusief huur zalen & catering