Besturen die werken op en rond trage wegen komen vroeg of laat in aanraking met een omvangrijk juridisch kader, zeker in het kader van realisaties en onderhandelingen. Trage Wegen begeleidt hen bij het ontwerpen en inrichten van aantrekkelijke trage verbindingen en ondersteunt lokale besturen op het vlak van regelgeving en procedures. Bovendien staan we hen bij om met aangelanden, eigenaars en grondgebruikers tot onderhandelde oplossingen te komen.
Fase 1: Voorbereiding
Vorming tragewegenrecht
We maken de gemeente vertrouwd met de verschillende indelingen van het wegennet. We pluizen de rechtsbronnen die betrekking hebben op trage wegen uit, met bijzondere aandacht voor het Gemeentewegendecreet. Of het nu over handhaving, erfdienstbaarheden, onderhoudsplicht of bezitsdaden gaat: we doorgronden de finesses ervan aan de hand van concrete situaties en voorzien standaarddocumenten, stroomschema’s voor de procedures en achtergronddocumenten.
Eerste werkvergadering met het lokaal bestuur
We krijgen een duidelijk zicht op de verwachtingen van de gemeente voor de geselecteerde trage wegen met betrekking tot gewenst gebruik en tracémogelijkheden. We verkennen de eventuele onderhandelingsopgave die het realiseren van de wegen op het terrein met zich mee zal brengen en we verzamelen alle dossiergegevens waarover het bestuur beschikt.
Terreinbezoek
Samen verkennen we het terrein waarop de gekozen dossiers gesitueerd zijn.
Screening van de te realiseren wegen
We bestuderen elke gekozen trage weg en komen zo tot scenario’s voor inrichting, de opties voor de uiteindelijke ligging en de administratief/juridische mogelijkheden voor de realisatie ervan. Binnen deze context onderzoeken we waar de onderhandelingsmarge ligt, welke oplossingsscenario’s er zijn en op welke wijze eventuele werken kunnen plaats vinden. Van de screening wordt per weg een fiche opgemaakt.
Fase 2: Scenariokeuze, voorbereiding onderhandeling en inrichtingsvoorstel
Tweede werkvergadering met de gemeente
Het resultaat van deze vergadering legt de keuze voor de uitwerking van de voorkeursscenario’s vast. De uitgangspositie van het lokaal bestuur wordt vastgesteld, alsook de contouren van de eventuele onderhandelingen op het terrein.
Terreinbezoek
Een nieuw terreinbezoek geeft een gedetailleerd beeld van de inspanningen die op het terrein moeten gebeuren om de weg te realiseren.
Opmaak uitvoerings- en onderhandelingsfiches
Voor alle gekozen wegen vullen wij de verzamelde gegevens uit de voorgaande fase aan in overzichtelijk fiches.
Schetsontwerp
Om een beter zicht te krijgen op de gewenste uitvoering (materiaalkeuze, concrete uitvoering en inbedding in het landschap, …), maakt Trage Wegen een schetsontwerp op van de beoogde realisaties op welgekozen locaties. Dit schetsontwerp wordt toegevoegd aan de fiches en kan eveneens onderhandelingen op het terrein ondersteunen.
Fase 3: Onderhandelingen en ondersteuning bij uitvoering
De gemeente voert de onderhandelingen met aangelanden, eigenaars en grondgebruikers. Tijdens deze onderhandelingsfase kan ze rekenen op onze ondersteuning.
Eenmaal het onderhandelingsresultaat is vastgesteld, staan we het lokaal bestuur bij in het vervullen van de administratieve en reglementaire verplichtingen om tot realisatie te komen (rooilijnplannen, openbare onderzoeken, aktes vestiging van erfdienstbaarheid, ...)
We ondersteunen in functie van het ontwerp ook in het aanbesteden van landmeetkundige diensten, terreinwerken, achterstallig onderhoud en randinfrastructuur.
Voor bepaalde inrichtingswerken (kleine bruggen of trapjes) kunnen we ook omgevingsvergunningsaanvragen opmaken.
Gedurende de looptijd van de ondersteuning kan de gemeente putten uit een overeen te komen aantal dagen ‘ondersteuningskrediet’.
De gemeente ondersteunt het project logistiek: het ter beschikking stellen van een zaal voor werkvergaderingen, het afdrukken van kaartmateriaal, …
De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen.
De gemeente zorgt voor het bestuurlijk draagvlak en zorgt voor de opvolging van het project door het college.
10.500 euro - In deze prijs is 7 dagen ondersteuningskrediet inbegrepen ter waarde van 4.900 euro.
Extra dagen ondersteuningskrediet worden begroot aan 700 euro per dag.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
