U bent hier

Thuis in je huis: workshops over afval, energie en water

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Circulaire economie
Energie
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)
Ecolife biedt ervaren begeleiders, interactieve methodieken en thema’s en tips die aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep. Elke workshop duurt ongeveer 2 uur.
 

Projectinhoud en -verloop:

WORKSHOP 1: SLIM MET WATER

In doe- en denkopdrachten dompelen we de deelnemers onder in allerlei aspecten van ons waterverbruik.

In dit spel krijg je tips en informatie over hoe zuinig omgaan met water, ontdek je de voordelen van kraantjeswater en leer je je waterfactuur te begrijpen. Je zoekt samen naar antwoorden op verschillende vragen: Hoeveel kost water? Hoe kun je je verbruik en dus ook je waterfactuur verlagen? Wat is de impact van je waterverbruik op het milieu?

Wie op het eind van het spel het meeste water verzamelt, wint.

 

WORKSHOP 2: SLIM MET AFVAL

Deze workshop wil de afvalberg verkleinen en de inhoud van je portemonnee vergroten. Want afval verwerken kost geld en afval vermijden betekent geld uitsparen. 

Elke deelnemer krijgt afvalkaarten en probeert die selectief te verwijderen door vragen te beantwoorden. Vragen en uitleg over voorkomen, sorteren en inzamelen komen aan bod.

De begeleider vertrekt van de kennis en ervaring van de deelnemers en bouwt daarop verder met nuttige tips en informatie

 

WORKSHOP 3: SLIM MET ENERGIE

In deze workshop werken deelnemers uit kwetsbare groepen met visueel materiaal dat een duidelijk zicht geeft op hun eigen energieverbruik. Ook handig voor deelnemers die niet sterk zijn in Nederlands.

We werken met ‘praatplaten’, sprekende afbeeldingen van vier kamers in huis. De begeleider bespreekt het verbruik van elektrische en verwarmingstoestellen en het effect van zuinig verbruik op de energiefactuur. De deelnemers zoeken naar ‘grote verbruikers’, bespreken met elkaar hoe ze daar zuiniger mee om kunnen gaan en kleven groene stickers bij acties die ze thuis gaan toepassen. De prentkaart met groene stickers nemen ze als geheugensteuntje mee naar huis.

 
Rol gemeente of initiatiefnemer: 
 
  • Maak je keuze uit een of meer workshops
  • Kies enkele data en voorzie een locatie
  • Zorg voor een groep van max. 15 deelnemers
  • Neem contact op met Ecolife
  • je krijgt een bevestiging met praktische informatie

 

Prijs: 300€
Fluvius dekt de kostprijs van de workshop ‘Slim met energie’ voor gemeenten die in hun werkingsgebied liggen.
 
Contact:
Tina Baert
016 22 21 03
Hoe ga je aan de slag?

Contacteer Ecolife voor meer informatie over de workshops of een offerte op maat: tel. 016 22 21 03, info@ecolife.be .