Samen voor een pesticidevrije gemeente

Burger, Lokaal bestuur
Natuur en bos
Greet Tijskens
03-287 80 68
Sinds 1 januari 2015 is er een verbod op pesticidegebruik door openbare besturen. Nadien kwam er een verbod voor het gebruik van synthetische herbiciden door de particulier. Tuinaannemers en landbouwers mogen nog pesticiden gebruiken. Wil je tuinaannemers actief in jouw gemeente laten omschakelen naar een pesticidevrij onderhoud? Wil je je burgers sensibiliseren om hun stoep zonder pesticiden proper te houden? Hoe stimuleer je hen om een pesticidevrije tuin te hebben? Velt helpt je graag. Met een omschakelingstraject voor tuinaannemers. Met concrete workshops en infosessies voor je inwoners.

Projectinhoud en –verloop

Omschakelingstraject voor tuinaannemers

Je wil tuinaannemers actief in je gemeente mee krijgen in het pesticidevrij verhaal. Dat kan via een omschakelingstraject. Door hen te tonen hoe je als tuinaannemer zonder pesticiden een tuin kan onderhouden. Door samen een mooie voorbeeldtuin te bezoeken. Door het belang van een juist tuinontwerp toe te lichten. In zo’n traject komen de volgende aspecten aan bod:
  • Ecologisch tuinontwerp én beheerplan, met de juiste plantencombinatie op de juiste plaats
  • Preventieve maatregelen om ongewenste kruidgroei te voorkomen
  • Alternatieve technieken om ongewenste kruidgroei te beheren
  • Communicatie met de klant over het pesticidevrij beheer

Workshops en infosessies voor al je inwoners

• Milieuvriendelijk onderhoud van tuinverhardingen
    Paden, stoepen en terrassen in en rond je tuin vragen om onderhoud. Veel mensen grijpen daarvoor naar pesticiden, maar die zijn slecht voor het milieu en je gezondheid. Hier leer je hoe je verhardingen in de tuin ook zonder pesticiden mooi houdt én ervoor zorgt dat ongewenste kruiden geen kans krijgen. Verschillende types verhardingen komen aan bod.

• Pesticidevrij tuinieren
    Tuinieren zonder pesticiden, hoe pak je dat aan? Hoe zit het met biopesticiden? Wat kan je preventief doen? En wat als er toch onkruid of plagen optreden? Deze les geeft je massa’s tips om je verhardingen, (stads)tuin en moestuin aan te leggen en te onderhouden zonder pesticiden. Het geeft je ook een andere kijk op (on)kruiden en suggesties over hoe je te werk kan gaan als je je buur wil overtuigen om geen pesticiden meer te gebruiken.

• Gazon: meer dan sprietjes
    Menig gazon werd deze zomer bruin gebakken, maar wat is het geheim van de tuinen die ondanks de schroeiende zon hun groen uitzicht behouden? Deze gazon-vorming heeft het nieuwe Velt-boek 'Meer dan sprietjes' als leidraad en staat boordevol mooi en verduidelijkend beeldmateriaal. In het eerste deel staat alles wat je moet weten over gezond, natuurlijk gazon in de tuin. Het tweede deel illustreert de weg naar minder gazon. Als een 'menukaart' overloop je mogelijke groenvormen en vind je een heldere, praktische uitleg over hoe je ze aanlegt.

• Bio-bloem-bol-je-mee?
    Biologische bloembollen zijn het vuurwerk van de lente. Ze zijn prachtig, kleurrijk en geteeld met respect voor het milieu, de mens en de bestuivende insecten. Deze presentatie neemt je mee op een reis rond de bloembol. Ontdek waar bloembollen vandaan komen, hoe ze de weg naar onze tuinen gevonden hebben en waarom het zo belangrijk is om voor bollen uit biologische teelt te kiezen. Leer hoe je voor ieder plekje een geschikte soortenkeuze maakt. Met een samenaankoop maakt Velt bio-bloembollen bovendien heel toegankelijk voor jou.

• Inspiratie voor geveltuintjes
    Van een bloembak met vaste planten tot een geveltuintje met struiken en klimplanten. In deze workshop leer je een geveltuintje aanleggen en onderhouden en de juiste planten kiezen. Je verneemt ook alles over de misverstanden en voorwaarden voor gevelgroen. Dit kan ook buiten plaatsvinden, onder de vorm van een wandeling in een buurt met geveltuintjes.

Lessenreeks voor doorwinterde tuinliefhebbers in je gemeente

Voor inwoners die zelf aan de slag willen, is er de zesdelige reeks Ecotuin ten huize van…
In deze interactieve zesdelige lessenreeks leer je stap voor stap je tuin ecologisch inrichten en kom je te weten welke planten je het best met elkaar kunt combineren. Wil je een tuin aanleggen of je tuin ecologischer maken? Samen maken we een tuinplan op en krijg je inzicht in de samenhang van planten en dieren in je tuin.

Timing

• Een omschakelingstraject voor tuinaannemers omvat minimaal 3 sessies van ong. 3 uur. Minimaal één sessie omvat een demonstratie van alternatieve apparaten om ongewenste kruidgroei te beheren in de buitenlucht. Deze demo gaat door in de periode april-september.
  • Workshops, sessies en lessenreeksen voor je inwoners kan je op elk ogenblik organiseren. Wel heeft elke workshop een ideaal moment, bv.
    • Bio-bloem-bol-je-mee?: tijdens de periode maart-juni, de periode om via de samenaankoop biologische bloembollen te bestellen
    • Inspiratie voor geveltuintjes: tijdens de periode september-december, zodat inwoners in de winter hun geveltuintje kunnen aanleggen

De gemeente is verantwoordelijk voor:

• De aanstelling van één gemeentelijk personeelslid die het omschakelingstraject opvolgt en waar nodig naast de tuinaannemers andere gemeentelijke medewerkers betrekt
  • Het verzorgen van de communicatie naar de inwoners
  • Het zoeken naar een locatie voor de demonstratie van alternatieve apparaten om ongewenste kruidgroei te beheren
  • Het ter beschikking stellen van een locatie om de workshops, infosessies en lessenreeksen te laten doorgaan

Prijs (excl. btw)

• De prijs voor het omschakelingstraject varieert ifv. het aantal voorziene sessies. De minimale prijs bedraagt minimaal 2.500 euro (excl. btw) per traject.
  • De prijs voor een sessie naar de inwoners bedraagt 200 euro (excl. verplaatsingsonkosten en extra onkosten).

Contactpersoon Velt

Greet Tijskens, medewerker ecotuin, greet@velt.nu, 03-287 80 68