U bent hier

Op Wielekes: regel een bib voor kinderfietsen

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, School, Vereniging
Thema: 
Circulaire economie
Mobiliteit
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)
Lotte Haerick
0478 51 39 08
Op Wielekes is een bibliotheek voor kinderfietsen. Via een abonnement heeft ieder kind toegang tot een goede en kwalitatieve kinderfiets op maat. Op Wielekes kan ingebed worden in een buurtgroep, ingericht worden door een gemeente, aangeboden worden door een school of andere. Mpact vzw begeleidt de opstart van een Op Wielekes-depot in jouw gemeente tot aan de opening zodat deze daarna een zelfstandige doorstart kan maken.
 

Op Wielekes is budgetvriendelijk, ecologisch en sociaal. Het initiatief maakt gebruik van een deelsysteem waarbij fietsen efficiënt worden gebruikt. Als een fiets wordt teruggebracht naar het depot, wordt deze in orde gezet en kan een andere kleine trapper ermee op pad. Hierdoor draagt Op Wielekes bij aan de circulaire economie van de toekomst, waarin producten en materialen een langer leven krijgen. Op Wielekes maakt deel uit van een belangrijke trendverschuiving, namelijk van bezit naar gebruik. Door kinderfietsen te delen, wordt het concept van "product als dienst" of "product-as-a-service" omarmd.

 
 
Projectinhoud en –verloop
 

Tijdens de opstart van een Op Wielekes-depot zoeken we naar een locatie, vrijwilligers en partners. De volgende stappen zijn voorzien:

 • Opstartvergadering met uitleg over de principes van de fietsbibliotheek Op Wielekes en overlopen van het draaiboek
 • In kaart brengen van mogelijke partners, hersteldiensten en locaties met input van de gemeente 
 • Communicatie voorbereiden samen met de gemeente
 • Actieplan opstellen en voorbereiding implementatie: hierbij gaan we op zoek naar vrijwilligers, spreken we met mogelijke fietsenmakers, bekijken we de opties voor de locatie…
 • Logistieke voorbereiding: inrichting van de ruimte, opvolgsysteem instellen...
 • Lancering van de fietsbibliotheek op een aftrapmoment.
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor
 
 • Het vinden van een gratis locatie voor de werking van het depot
 • Het zoeken naar vrijwilligers die het depot open houden en de werking ondersteunen
 • Communicatie naar een breed publiek
 • Het voorzien van een aantal fietsjes voor de opstart
 • Logistieke organisatie van de geplande bijeenkomsten (zaal, catering)
   
Richtprijs
 
De kostprijs bedraagt 5.000 euro voor begeleiding gedurende maximaal 10 werkdagen in overeenstemming met de genoemde stappen. Op maat gemaakte offertes zijn mogelijk.
 
Contactpersoon
 
Lotte Haerick
0478 51 39 08
 
 
Getuigenissen van klanten: 

"Kinderen groeien snel, waardoor jaarlijks investeren in nieuwe, grotere fietsen economisch en ecologisch ongunstig is. Daarom heeft de gemeente Schoten een kinderfietsbibliotheek gelanceerd. Met een jaarabonnement heb je altijd een passende, kwalitatieve fiets. Te klein geworden fietsen kunnen geruild worden voor grotere modellen, wat vriendelijk is voor de portemonnee. Teruggebrachte fietsen ondergaan een grondige revisie voor veilig fietsplezier. De uitleendienst biedt werkgelegenheid aan kansengroepen uit de regio in samenwerking met lokale middenstanders. Een deskundige vrijwilliger traint de fietsherstellers, terwijl een plaatselijke fietshandelaar zorgt voor materiaal en laatste controles voor ontlening." - Gemeente Schoten