U bent hier

Minder Mobielen Centrale: vrijwilligersvervoer voor minder mobiele mensen

Doelgroep: 
Burger, Lokaal bestuur
Thema: 
Mobiliteit
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)

In iedere gemeente zijn er mensen die zich omwille van ouderdom of andere drempels niet eenvoudig zelfstandig kunnen verplaatsen Een Minder Mobielen Centrale (MMC) zorgt ervoor dat mensen met een mobiliteitsbehoefte, dankzij vrijwillige chauffeurs, in die behoefte kunnen voorzien. Stel als gemeente of OCMW je mobiliteit ter beschikking voor personen die hier nood aan hebben en open een Minder Mobielen Centrale. Versterk zo het aanbod van sociale mobiliteit en biedt nieuwe oplossingen.

Hoe werkt het?

Vandaag maken 35.000 mensen gebruik van de MMC’s. Leden vragen hun rit telefonisch aan, minimum 48 uur op voorhand. Een medewerker van de centrale zoekt een chauffeur die aan de gevraagde noden voldoet. Op de dag en het uur van de afspraak haalt de vrijwilliger de gebruiker thuis op en verzekert het gevraagde traject. Op het einde van de rit betaalt de gebruiker, op basis van de afgelegde kilometers, een vergoeding aan de vrijwillige chauffeur. 

Wij stellen hiervoor volgende zaken ter beschikking:

  • een beheerders Software, met bijhorende gebruikersopleiding
  • alle nodige garanties
  • ondersteuning op vlak van communicatie
  • levering van administratief materiaal
  • een helpdesk

Projectinhoud en -verloop

De gemeente ontvangt een bundel waarin de werking van een MMC tot in de puntjes is uitgelegd. De gemeente ontvangt ook een overeenkomst met Mpact die door beide partijen wordt ondertekend. Daarna komt de MMC-coördinator van Mpact ter plaatse om vragen te beantwoorden, de internettoepassing te demonstreren en werkingsmateriaal (km-boekjes, lidkaarten, chauffeurskaarten,..) achter te laten. Van zodra er enkele chauffeurs zijn gerekruteerd kan de werking starten.

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor

De gemeente is verantwoordelijk voor de oprichting van de MMC en de verdere coördinatie van de werking. Dit betekent onder ander het voorzien van telefonische permanentie voor de rit-aanvragen en het contacteren van een chauffeur. Verder staat de MMC, en dus de gemeente, ook in voor het rekruteren en begeleiden van vrijwilligers, het opvolgen van de communicatie, etc.

Prijs

De plaatselijke MMC betaalt een jaarlijkse bijdrage van 95 euro.

Contact

Ginette Ongenaet (ginette.ongenaet@mpact.be

Getuigenissen van klanten: 

“Ik gebruik de Minder Mobielen Centrale omdat ik geen kinderen heb en zelf niet meer met de auto durf rijden. Op die manier heb ik toch nog sociale contacten. De chauffeurs zijn vriendelijk en zeer behulpzaam en altijd stipt. Ik zou ze niet meer kunnen missen.”