Lokale voedselstrategie
- Identificeren en engageren van lokale stakeholders en burgers. Dit gaat van landbouwers en verwerkers, scholen, kennisinstellingen en cateraars, tot horeca-uitbaters en consumenten. We zoeken de complexiteit en diversiteit op om een breed draagvlak te creëren.
- In kaart brengen van het lokale landbouw- en voedselsysteem. Welke landbouwactiviteiten zijn in de gemeente aanwezig? Hoe zit het met lokale markten, korte keten initiatieven, horeca- en cateringactiviteiten in bedrijven en scholen, het ondersteunen van nieuwe ondernemingen, promotie van gezonde en duurzame voeding, …?
- Voorbereiden en begeleiden van (in de regel) 3 stakeholderbijeenkomsten:
- Een eerste bijeenkomst voor het formuleren van de grote strategische lijnen van de voedselstrategie;
- Een tweede bijeenkomst om heel concrete, operationele doelstellingen te bepalen;
- Tijdens een derde bijeenkomst wordt de stap naar de actie gezet: welke initiatieven en concrete projecten kunnen opgezet worden?
- Uitschrijven van de lokale voedselstrategie.
Zo nodig verzorgen we ook de vormgeving van de lokale voedselstrategie in een mooie publicatie en helpen we bij het opzetten van een webpagina.
- Een uitgeschreven voedselstrategie met een lijst aan mogelijke acties;
- Een betrokken en geëngageerd stakeholderveld dat met deze voedselstrategie aan de slag wil gaan;
- Gedeelde inzichten in het lokale landbouw- en voedselsysteem;
- De mogelijkheid om – samen met andere gemeenten en steden die we begeleiden – uit te wisselen en van elkaar te leren.
![](https://www.gemeentevoordetoekomst.be/sites/default/files/styles/large/public/image2.jpg?itok=q25i2L0D)
Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.