Lokale voedselstrategie
- Identificeren en engageren van lokale stakeholders en burgers. Dit gaat van landbouwers en verwerkers, scholen, kennisinstellingen en cateraars, tot horeca-uitbaters en consumenten. We zoeken de complexiteit en diversiteit op om een breed draagvlak te creëren.
- In kaart brengen van het lokale landbouw- en voedselsysteem. Welke landbouwactiviteiten zijn in de gemeente aanwezig? Hoe zit het met lokale markten, korte keten initiatieven, horeca- en cateringactiviteiten in bedrijven en scholen, het ondersteunen van nieuwe ondernemingen, promotie van gezonde en duurzame voeding, …?
- Voorbereiden en begeleiden van (in de regel) 3 stakeholderbijeenkomsten:
- Een eerste bijeenkomst voor het formuleren van de grote strategische lijnen van de voedselstrategie;
- Een tweede bijeenkomst om heel concrete, operationele doelstellingen te bepalen;
- Tijdens een derde bijeenkomst wordt de stap naar de actie gezet: welke initiatieven en concrete projecten kunnen opgezet worden?
- Uitschrijven van de lokale voedselstrategie.
Zo nodig verzorgen we ook de vormgeving van de lokale voedselstrategie in een mooie publicatie en helpen we bij het opzetten van een webpagina.
- Een uitgeschreven voedselstrategie met een lijst aan mogelijke acties;
- Een betrokken en geëngageerd stakeholderveld dat met deze voedselstrategie aan de slag wil gaan;
- Gedeelde inzichten in het lokale landbouw- en voedselsysteem;
- De mogelijkheid om – samen met andere gemeenten en steden die we begeleiden – uit te wisselen en van elkaar te leren.

Leuven 2030 werkte samen met Rikolto voor de opmaak van een voedselstrategie. In Leuven bouwden we deze voedselstrategie van onderuit op, in samenwerking met een brede stakeholdergroep van het landbouw- en voedingssysteem. Rikolto zette twee belangrijke resources in om dit proces te doen slagen: haar inhoudelijke expertise en haar rijke netwerk.