Als medewerker bij een gemeente herken je dit misschien:
- Er wordt van jou verwacht dat je het voortouw neemt in bepaalde klimaatacties: het renoveren van woningen, vergroening, langdurige droogte en zware regenval etc.
- Je vraagt je af hoe groot het draagvlak is en krijgt gemixte signalen: vele mensen willen dat er iets gebeurt voor het klimaat, tegelijkertijd zie je (te) weinig initiatief.
- Het is altijd dezelfde kleine groep mensen die reageert op oproepen, infoavonden of burgerparticipatieprojecten.
- Je vraagt je af hoe je nog veel meer mensen engageert, liefst ook de inwoners die je nu minder bereikt.
KlimaatContact helpt om bottom-up meer inwoners in beweging te krijgen.
Zij zetten hun bezorgdheid om in actie, op een manier die bij hen past.
Hoe? In dit traject leidt KlimaatContact lokaal een groep klimaatcoaches op.
Klimaatcoaches brengen vervolgens burgers (vaak buren) samen in een zesdelige workshopreeks (hieronder de deelnemers).
Die deelnemers bereiken op hun beurt buren, familie, collega’s, vrienden:

Zo zorgt het opleiden van klimaatcoaches op een snelle manier voor veel impact (net zoals een olievlek, alleen is dat niet zo klimaatvriendelijk)
Over onze methodiek:
De meeste mensen WETEN wel dat er iets is met klimaat, maar vertalen dat nog niet naar DOEN.
Om van Weten naar Doen te komen, helpt het als we:
- inzichten uit de gedragspsychologie kunnen toepassen - zodat we obstakels overwinnen en klimaatvriendelijker gaan wonen, werken, leven
- leren omgaan met alle emoties die bewust en onbewust meespelen als het klimaatthema naar boven komt
- leren omgaan met weerstand tegen verandering, of die nu uitgesproken is of niet
Opgeleide klimaatcoaches brengen dat in de praktijk en nemen andere inwoners mee van Weten naar Doen.
De workshopreeks Klimaatgesprekken is een participatief veranderproces waarbij het niet alleen gaat over je eigen voetafdruk verkleinen, maar ook op je ‘handafdruk’ vergroten (= de positieve impact die jij maakt op jouw omgeving; hoe je anderen meeneemt naar actie). Het leren voeren van een constructief en verbindend klimaatgesprek staat daarbij centraal.
Dat zorgt er niet alleen voor dat we in korte tijd nog veel meer mensen meenemen, maar ook voor positiviteit rond het klimaatthema en meer verbinding in de buurt!
Fase 0: Afbakening project
- Intakegesprek met de gemeente
- Duidelijke praktische afspraken omtrent taakverdeling, locatie, communicatie, materiaal en timing.
Fase 1: Voorbereiding
- Werving potentiële klimaatcoaches: samen met de gemeente en lokale partners voeren we een communicatieplan op maat uit.
We voorzien niet alleen tekst en beeldmateriaal, maar geven ook een laagdrempelige inspiratiesessie zodat potentiële klimaatcoaches en andere inwoners de aanpak kunnen ervaren. - Bevraging en intakegesprekken: we nemen contact op met elke deelnemer om ervoor te zorgen dat de verwachtingen overeenstemmen met het programma en omgekeerd.
- Praktische en inhoudelijke voorbereiding van de training.
Fase 2: Uitvoering Training tot klimaatcoach
De training tot klimaatcoach gaat door met minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. Bij grote interesse, kunnen we extra trainers voorzien tegen een meerprijs.
Op DAG 1 maken de deelnemers kennis met onze bewezen effectieve methodiek. Ze zijn steeds afwisselend inwoner en klimaatcoach in opleiding. Hoe werkt een krachtenveldanalyse? Hoe zorg je ervoor dat iedereen gehoord wordt? Welke werkvormen zijn er en hoe pas je die toe?
Op DAG 2 duiken we in de klimaatpsychologie. Deze jonge tak van de wetenschap richt zich op twee zaken: hoe komen we collectief meer in actie? en hoe moeten we omgaan met alle emoties die loskomen rond klimaat?
De deelnemers leren beschermingsmechanismen en moeilijke emoties herkennen, bij henzelf en bij anderen, en hoe we hiermee kunnen werken
Op DAG 3 integreren we dag 1 en 2: de deelnemers gaan zelf oefenen met een groep coachen in een veranderproces naar klimaatvriendelijker leven.
Na afloop van deze training beheersen de deelnemers van de training cruciale coachingsvaardigheden die hen in staat stellen om buurtbewoners mee te nemen naar een klimaatvriendelijker leven. En dat is precies wat ze gaan doen!
Fase 3: Klimaatcoaches geven workshopreeksen in de gemeente
- KlimaatContact ondersteunt de kersverse klimaatcoaches om (meestal in duo) hun eerste workshopreeks te organiseren.
- Wanneer de klimaatcoaches opgestart zijn, faciliteren we een online intervisie waarbij ze vragen kunnen stellen, uitdagende cases kunnen voorleggen en kunnen leren van elkaars ervaringen.
Het resultaat van deze workshopreeksen:
- Inwoners zijn gemotiveerd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hebben daar stappen in gezet.
- Inwoners zijn gemotiveerd om hun ecologische handafdruk (hoe ze anderen meenemen) te vergroten en hebben daar stappen in gezet.
- Inwoners hebben geleerd hoe ze constructieve en verbindende klimaatgesprekken voeren en hebben daarmee geoefend.
- Inwoners hebben energie gekregen van het werken aan klimaat en voelen zich meer verbonden met elkaar en met de gemeente.
- Inwoners engageren zich op lange termijn om mee te werken aan draagvlak binnen de gemeente.
Fase 4: Evaluatie
Na een half jaar evalueren we het totale project samen met de gemeente en de groep klimaatcoaches waarbij we focussen op de vraag: ‘Welke impact is er gerealiseerd?’ en kijken welke kansen er nog zijn.
Hiervoor worden zowel klimaatcoaches als deelnemers van workshopreeksen bevraagd.
Fase 5: Klimaatcoaches blijven impact maken
De klimaatcoaches hebben op dit punt hun opleidingstraject afgerond. Ze kunnen toetreden tot de klimaatcoach community van KlimaatContact. Ze kunnen als vrijwilliger bij KlimaatContact blijvend genieten van ondersteuning en extra verdieping zolang ze zelf engagement willen/kunnen opnemen.
- Actieve participatie in het communicatieplan om de opleiding te promoten bij burgers. - Aanbod en inspiratiesessie kenbaar maken via lokaal blad / nieuwsbrief / partners / website
- Een locatie voor de driedaagse opleiding.
- Lunch tijdens de driedaagse opleiding.
Prijsindicatie: 11.000 euro (excl. btw) . Neem contact op voor een kennismakingsgesprek zodat we een voorstel op maat kunnen doen.
Ter info: vaak wordt een deel van de investering doorgerekend aan de deelnemers van het traject.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
