U bent hier

Generatietuinen: verschillende generaties samen in het groen dankzij een participatietraject

Doelgroep: 
Lokaal bestuur
Thema: 
Natuur en bos
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Een groene omgeving stimuleert het welzijn. We werken met woonzorgcentra of dienstencentra die over een buitenruimte beschikken en met de IBO(‘s) in de buurt. Twee generaties worden samengebracht en (her)beleven samen de natuur. Kinderen reageren onbevangen, creëren een dynamische sfeer en leren de oudere generatie beter kennen. De senioren krijgen een leuke en deugddoende afwisseling in hun dagelijkse routine. Samen kunnen ze buiten zijn, nieuwe mensen ontmoeten, bewegen.  
Ook kleinkinderen, familie, vrienden en buurtbewoners kunnen mee genieten van de nieuwe gedeelde buitenruimte. 
 
Projectinhoud en -verloop:
 
We zien in dit idee de kans verschillende generaties samen te brengen, ontmoeting te realiseren via een kwalitatieve groene buitenruimte. We kiezen deze piste wegens een nood, ook bij ouderen, om buiten te vertoeven, omdat buitenruimte impulsen geeft voor ontmoeting en contact en omdat een wisselwerking kan ontstaan tussen het kinderspel en de herinneringen bij ouderen. De groene ruimte wordt samen beleefd en biedt beide groepen kansen op verschillende vlakken (welbevinden, educatief, sociaal, …). We zoeken samen wat de (toekomstige) gebruikers wensen, hoe we deze ruimte kunnen omvormen tot een interessante ruimte die aanleiding geeft tot kwalitatief spel en gebruik voor ouderen én kinderen. Dit allemaal via een participatief traject. Zowel gebruikers als personeel worden betrokken in het proces, van begin tot eind. Een eind dat er eigenlijk niet is, door samen een beheersplan op te stellen willen we ervoor zorgen dat het gebruik van de ruimte, het contact tussen beide generaties kan blijven duren. 
 
Op de start van het project kijken we uit naar ouderenwerkingen (woonzorgcentra, lokaal dienstencentra) die over een buitenruimte beschikken en naar IBO’s/scholen uit de buurt. We rekenen daarvoor graag op lokale organisaties van senioren. De buitenruimte van het centrum is hoogst waarschijnlijk niet aangepast aan kinderspel of wordt nog niet tot z’n volledig potentieel benut.  We vormen samen, met alle betrokken personen, de buitenruimte om naar een ruimte waar de bewoners rust vinden, waar je zichtbaar de seizoenen ziet veranderen, én ook naar een plek waar kinderen kunnen spelen, een plek die interessant en inspirerend is, waarbij kwalitatief spel en gebruik centraal staat.   
 
Tijdens dit project bieden we de initiatieven een traject op maat aan: we bekijken hun netwerk en draagkracht, onderzoeken hun zorgen en noden en bekijken mogelijkheden in de ruimte. In een tweede fase stellen we samen een plan op en vormen we de ruimte om. Dat doen we graag samen met de senioren en de kinderen!
 
Tijdens de laatste fase maken we samen een specifiek onderhouds- en beheersplan op, om continuïteit te verzekeren en evalueren we het project. 
 
De verschillende stappen binnen een traject zijn: 
 
  • Communicatie en coaching naar partners, begeleiders, ouders en andere betrokken personen door workshops, info, activiteiten.  
  • Implementatie: vergroening van de buitenruimte: ontwerp en aanleg. Ontdekken van buiten(speel)mogelijkheden. 
  • Opvolging
 
De gemeente is zelf verantwoordelijk voor:
 
Af te spreken met de gemeente.
 
Prijs:
 
Offerte op maat (Reken voor trajectbegeleiding en planopmaak op 6000 euro, voor plant- en inrichtingsmateriaal 4000 euro) – Maar alles hangt af van de wensen van de opdrachtgever.
 
Contactpersoon
 
Peter Hulpiau, Coördinator Nederlandstalige projecten, p.hulpiau@goodplanet.be
Anna Leonard, Projectmanager, a.leonard@goodplanet.be
 
Tot slot
 
Referentie: Het kleine paradijs, Sint-Joost-ten-Node: ‘Een tuin waar eenzaamheid geen wortel schiet’
 
De tuin van het Brusselse OCMW-rusthuis Anne-Sylvie MOUZON werd, in samenwerking met GoodPlanet Belgium, omgetoverd tot ‘Het Kleine Paradijs’. Een groen plekje om in te werken, te wandelen en van te genieten. Senioren en kinderen komen samen tuinieren en spelen. Mensen uit de buurt steken een handje toe. Vogels, kevers, vlinders en ander klein grut uit de natuur voelen zich er ook thuis.
 
 
Kinderen uit de buurt komen de ouderen regelmatig halen om in de tuin van het rusthuis te tuinieren en te spelen. Zo werd deze tuin in de kleine en dichtbevolkte gemeente Sint-Joost-ten-Node het groene decor van diverse ontmoetingen en stil genieten. De tuin groeit en bloeit, net als de vriendschap tussen Yvette, Philibert en de kinderen. Onze camera registreerde de evolutie doorheen de seizoenen.
 
Info?
Rusthuis Anne Sylvie MOUZON
Schietschijfstraat 5, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Marc Bouteiller | directeur | 02 220 29 56
 
Foto Goodplanet