U bent hier

Eetbare groene gevel: klim-, lei- en plukfruit

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, Onderneming
Thema: 
Natuur en bos
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk)
Bruno Verschaeve
0494 69 50 15

Het totaalpakket ‘eetbare groene gevel’ bestaat uit het uitwerken van een plan van aanpak, een gevelbezoek aan de locatie(s) en natuurlijk de aanleg van een eetbare groene gevel met klim-, lei- en plukfruit. Tijdens het optioneel infomoment zal bezieler en oprichter Bruno van Groene Gevels de geïnteresseerde inwoners alles vertellen over de voordelen van grondgebonden groen en meer specifiek over eetbare klimplanten, lei- en plukfruit.

Om de bewoners verder te betrekken bij het gebeuren kan er afgesloten worden met een gezamenlijke plantdag. Optioneel kan zo een participatiemoment gehouden worden. Na een demonstratie/mini workshop kunnen de inwoners participeren bij de aanplanting. Dit bestaat uit het samen aanplanten van het fruit met de daarbij horende uitleg aangaande het onderhoud en oogsten van het fruit. De verdere voordelen en mogelijkheden van gevelgroen komen ook uitgebreid aan bod.

Aan de eetbare gevel kunnen infoborden met uitleg komen bij de klimhulp, de planten en eventueel groene plannen van de gemeente. De A4-infoborden zijn een sublimatie op aluminium en daarom uitermate geschikt voor buiten, ze zijn vandalismebestendig en hebben een extra UV-werende coating.

 

 

 

Projectinhoud en -verloop

 • Plan van aanpak
  Na onderling overleg wordt een uitgebreid ‘plan van aanpak’ opgemaakt en voorgesteld door Groene Gevels vzw.
   
 • Infomoment (optioneel)
  Door het organiseren van een info-avond kan je de bewoners warm maken voor de aanleg van de gemeentelijke eetbare groene gevel en eventueel ook voor het vergroenen van de eigen gevel. Bruno Verschaeve, de oprichter van Groene Gevels, is een ervaren spreker en heeft in de loop der jaren al voor diverse doelgroepen (gemeenten, particulieren, architecten,…) infomomenten gehouden over gevelgroen.

  ​Tijdens het infomoment licht Bruno de eetbare groene gevel uitgebreid toe aan de bewoners. De inhoud wordt bepaald in onderling overleg, maar bestaat min of meer uit de volgende onderwerpen

  • Wat houdt eetbaar groen eigenlijk in
  • Welke klimplanten mogelijk per oriëntatie
  • Hoe ziet de klimhulp eruit en hoe zullen we deze installeren
  • Plan van aanpak
  • Toelichting voorafgaand gevel bezoek
  • De vele voordelen van gevelgroen
  • Onderhoud gevelgroen
    
 • Oplijsting van mogelijke gevel(s)
  De ingang van een park, een steeg, pleintje, de omgeving van een school… Elke gemeente heeft een ideale plek voor de aanleg van een pluktuin. Desgewenst kan Groene Gevels de gemeente hierin ook ontzorgen en zelf een voorstel indienen na een gemeentelijke scan.
   
 • Gevelbezoek
  Voor installatie inspecteert Groene Gevels de gevel op draagkracht, barsten, beschadigingen, … In overleg met de eigenaar wordt dan beslist of de gevel geschikt is. Tijdens dit gevelbezoek wordt ook gevel en ruimte voor de gevel gecontroleerd op de technische mogelijkheden en beperkingen. Beperkingen bestaan bijvoorbeeld uit aansluitingen van nutsvoorzieningen als water en gas, putdeksel, riolering. Voor de gevel zelf gaat het dan over straatnaambordjes, wateraansluiting brandweer, gevelbekleding en isolatiedikte. De plantkeuze wordt in eerste instantie bepaald door de locatie/oriëntatie.
   
 • Ontwerp en plantkeuze
  Het plaatsbezoek bestaat niet enkel uit het bekijken van de gevel, maar ook uit het uittekenen van het ontwerp, dit communiceren en indien nodig aanpassen binnen de mogelijkheden van de beperkingen. Dit tot we met de gemeente een akkoord hebben voor ontwerp en plantkeuze.
   
 • Aanleg
  Aanleg van de klimhulp volgens het overeengekomen ontwerp . Het plantvak en afboording worden tijdens dezelfde aanlegronde geplaatst volgens de overeengekomen specificaties.
   
 • Mogelijk participatiemoment: demonstratie of workshop (optioneel)
  Een participatiemoment kan bvb. een demonstratie/mini workshop betekenen tijdens de aanleg. Een ander mogelijk participatiemoment betreft het raadplegen van de inwoners aangaande de keuze van de te vergroenen gevel.
   
 • Afsluiten aanlegronde
  Na het afronden van alle werken, worden de foto’s doorgestuurd  naar de aangestelde verantwoordelijke binnen de gemeente ter vervollediging van het dossier.

De gemeente is zelf verantwoordelijk voor

 • De gemeente ondersteunt het project logistiek: het ter beschikking stellen van een zaal voor infomomenten, het doorturen van lijsten in PDF
 • De gemeente ondersteunt het project communicatief: verspreiden van de oproep tot deelname aan het infomoment in de communicatiekanalen van de gemeente
 • De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen
 • De gemeente zorgt voor het bestuurlijk draagvlak en zorgt voor de opvolging van het project door het college, dmv. de aanwezigheid op infomomenten van een schepen of de burgemeester

Richtprijs (exclusief BTW tenzij anders vermeld)

Het basisaanbod omvat alle onderdelen die hierboven omschreven worden voor de aanleg van een eetbare groene gevel met klimplanten, lei- en plukfruit. Het basisaanbod bestaat uit 15 meter muur (+-45m²) voorzien van geleidingen en netten voor kiwi, druif, perzik, peer en meer. Een strook voor de muur (+-45m²) wordt beplant met bessenstruiken, rabarber en ander kleinfruit. Het basisaanbod is inclusief het uitwerken van het plan, het gevelbezoek, de communicatie en het ontwerpen planten, exclusief de ontharding en info- en participatiemoment.

Dit kan uitgevoerd worden voor een budget van € 4.250.  Dit is de richtprijs geldend in augustus 2022. De offerteprijs is onderhevig aan de consumptieprijzenindexatie.

Grotere oppervlaktes mogelijk, prijsbepaling na overleg.

Optioneel:

 • Participatiedag met workshop: € 650 per dag
 • Infomoment:  € 320
 • Ontharding: indien de ontharding niet door een aannemer van de stad gebeurt
 • Kastanjehouten hekwerk (met poortje)

Contactpersoon

Bruno Verschaeve - bruno@groenegevels.be - 0494/69.50.15