Ecoversterking via trage wegen

  • Een gebiedsdekkende GIS-scan onthult alle ecoversterking-kansen
  • Elke trage weg krijgt een aanplantings- en realisatieplan
  • Verkrijg een groen netwerk dat natuur en mens verbindt
Wandelen op een bosweg
Een project van

Wil je als lokaal bestuur inzetten op vergroening en het waarmaken van klimaatambities? En in 1 klap ook werken aan fijne actieve mobiliteit, beleving en leefkwaliteit? Natuurlijke bermen met hagen en houtkanten langs trage wegen zijn een goede keuze.

De ecologische troeven van trage wegen kunnen vaak nog sterker worden uitgespeeld. Brede bermen blijven braak of aanplanten gebeurt weinig gevarieerd. Nochtans kunnen trage wegen bijdragen aan een klimaat-bestendig en natuurrijk landschap. Goed gekozen vegetatie verhoogt de biodiversiteit en gaat erosie tegen. Groene verbindingen dienen als buffer tegen hittestress en rijgen versnipperde stukjes natuur aaneen. Kortom, slim ingerichte trage wegen vervullen heel wat ecosysteemdiensten en brengen groenblauwe netwerken tot diep in de stads- of dorpskern.

In opdracht van lokale besturen begeleidt Trage Wegen het omvormen van trage wegen tot groene linten. Heb je als gemeente al een goed zicht op de kanshebbers voor een omvorming? We gaan hier meteen mee aan de slag. Ligt deze keuze nog niet helemaal vast? We screenen het aanwezige patrimonium en formuleren dan voorstellen voor ecologische groeninrichting en -beheer.

Check zeker ook de publicatie ‘ecologische versterking van trage wegen’, waarin we samen met een aantal Oost-Vlaamse terreinpartners al onze expertise rond ecoversterking bundelen.

Stap 1 (facultatief): Screening patrimonium voor ecoversterking-kansen

Trage Wegen brengt via een GIS-scan gebiedsdekkend in kaart waar de kansen voor ecoversterking langs het aanwezige patrimonium van trage wegen liggen. Hierna staan alle trage wegen die op korte of lange termijn vergroend kunnen worden op de radar van de gemeente. In een workshop wordt samen met de gemeente beslist welke wegen prioriteit krijgen en in het traject aangepakt zullen worden.

Stap 2: De lijst met de trage wegen die ecologisch versterkt zullen worden ligt vast: op naar realisatie

Na een terreinbezoek met de gemeente wordt een aanplantings- en realisatieplan per trage weg opgemaakt. We focussen op het ontwikkelen van waardevolle biotopen door het gericht aanplanten met streekeigen plantgoed, maar evenzeer op maatregelen als herprofilering, vernatting of achterstallig onderhoud. Met onze concrete suggesties kan de gemeente aan de slag voor uitvoering. Ook adviezen voor het beheer en opname in het onderhoudsplan behoren tot deze stap.

Stap 3 (in regie): Een groene trage weg

Trage Wegen heeft ervaring in het opmaken van bestekken, beoordelen van offertes en begeleiden van terreinwerken. Deze begeleiding van de realisatie van het groene lint kan ook door ons opgenomen worden.

  •  De gemeente ondersteunt het project logistiek: het ter beschikking stellen van een zaal voor de workshop, het afdrukken van kaartmateriaal, …

  • De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen: deze zal de uitvoerders voor de terreinwerken aanstellen.

  • De gemeente zorgt voor het bestuurlijk draagvlak en zorgt voor de opvolging van het project door het college, dat zich ook engageert om met de resultaten ervan verder aan de slag te gaan.

Stap 1: De kostprijs wordt berekend per deelgebied van 15 km². We bevelen aan de gehele stad of gemeente in één keer te screenen, waardoor flink wat efficiëntiewinst te boeken valt.

Deze stap kost ca. 7.500 euro/15km². Op basis van het aantal trage wegen binnen die oppervlakte kan eventueel worden gemoduleerd.

Stap 2: De kostprijs wordt berekend aan de hand van het aantal wegen dat aangepakt zal worden. De begeleiding per weg neemt ongeveer een 4-tal dagen in beslag, waaronder een terreinbezoek en een overlegmoment met het lokaal bestuur. Indien meerdere wegen worden geselecteerd, zal de kostprijs voordeliger uitkomen.

Een concreet plan voor de ecoversterking van één trage weg kost 2.800 euro.

Stap 3: Per weg worden 5 ondersteuningsdagen voorzien. Dit kost 3.500 euro per weg. Hoe meer wegen tegelijk worden aangepakt, hoe meer efficiëntiewinst er geboekt kan worden, waardoor kan de prijs dalen. Deze prijs is in regie. Extra ondersteuningsdagen worden gefactureerd aan 700 euro per dag.

Alle prijzen zijn excl. btw

Werf 1 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact: Laten we een boom opzetten

Ondertekende jouw gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact al? Deze actie kan je inzetten voor werf 1 'Laten we een boom opzetten' en komt in aanmerking voor financiële steun.

Lees meer en ontdek nog andere acties die in aanmerking komen

Offerte aanvragen

Interesse? Vraag een offerte op maat van jouw gemeente.

Gegevens

Trage Wegen mag me contacteren.

Steven Clays
Steven Clays
info@tragewegen.be